S: Gör förskoleklassen obligatorisk

Publicerad:
Uppdaterad:
Mikael Damberg.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Mikael Damberg.

NYHETER

Socialdemokraterna vill göra förskoleklassen obligatorisk – och införa tioårig skolplikt.

– Inget barn ska ligga efter redan före den första skoldagen, skriver Mikael Damberg på DN Debatt i dag.

Förskoleklassen är sedan 1990-talet frivillig, även om den erbjuds alla sexåringar i landet.

Det vill Socialdemokraterna ändra på. Nu föreslår partiet att förskoleklassen ska göras obligatorisk, vilket samtidigt innebär en förlängd skolplikt.

"Förskoleklassen en övergång"

– Det är för att varje barn ska få en riktigt bra start i livet som vi vill göra förskoleklassen för sexåringar obligatorisk, skriver Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, på Dagens Nyheters debattsida i dag.

– Förskoleklassen är en övergång för barnen mellan förskolan och skolan. Om barn inte kan stimuleras under den period i livet då de kan lära sig som mest riskerar de att hamna efter under hela sin skolgång.

Mikael Damberg skriver också att Socialdemokraterna i sin budgetmotion satsar investeringar på tre miljarder kronor bland annat för att klasser på lågstadiet ska bli mindre.

– Höga skolresultat och likvärdig skola – det är områden där vi tidigare har varit bland de bästa, men där vi nu sjunker. Det duger inte.

Fler vill göra verksamheten obligatorisk

I slutet av juni i år gick Tomas Tobé (M), ordförande i utbildningsutskottet, och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén ut på samma debattsida och föreslog samma sak – skolplikt från sex års ålder.

Förslaget ledde dock till en spricka i Alliansen, Kristdemokraterna är skeptiska till förslaget.

– Man nallar hela tiden på den lilla valfrihet föräldrar har i dag. De fyra procent som inte har sina barn i förskoleklass har sina skäl för det, sa Annika Eclund, skolpolitisk talesperson, till Aftonbladet då.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner menar att förslaget är ett bra första steg. Men förbundet vill att förskoleklassen helt ska integreras i grundskolan i stället för, som i dag, vara skolförberedande.

Gläds åt brett stöd

– För att svensk skola ska kunna göra ett kvalitativt kunskapssteg framåt måste ämneskunskaperna lyftas. Eleverna ska ha rätt till lågstadielärare med adekvat utbildning, inte minst i skriv- och läsinlärning och matematik, säger hon i ett pressmeddelande.

Lärarförbundets Eva-Lis Sirén säger i dag att det är "glädjande att det nu finns ett blocköverskridande stöd" för förslaget. Lärarförbundet tycker dock inte som Lärarnas Riksförbund att verksamheten ska integreras i grundskolan.

–  Sexåringar ska förstås inte mötas av ren ämnesundervisning utan ha en pedagogisk verksamhet som delvis vilar på lekens grund. På det sättet blir förskoleklassen en viktig bro mellan förskola och grundskolan. Det vet vi är bra för barnens utveckling och då behövs både grund- och förskollärare i verksamheten, säger Eva-Lis Sirén.

Publicerad: