Läsarnas egna berättelser om mobbning

Publicerad:

NYHETER

I går skrev

”Exakt samma sak råkade jag ut för två år sedan – extrem mobbning från en ny chef. Chefen vägrade lyssna och de högre cheferna tog hans parti. Jag blev uppsagd utan förklaring. Det har varit en kompetensflykt från arbetsplatsen på grund av den här chefen. I dag är situationen ohållbar, Ändå år samma chef kvar med stöd från ledningen. Innan chefen kom var det en väl fungerande arbetsplats och omtyckt av de flesta. I dag är det en katastrof med personal som lider”.

”Man”

”Har varit med om exakt samma sak. Förra året fick vi ny chef. Hon försökte hitta fel på mig hela tiden och påstod att jag inte skötte mina arbetsuppgifter. Det slutade med att jag skulle få en varning. Men när vi sitter på mötet ändrar sig cheferna och vill säga upp mig. Facket bara köpte detta – att jag skulle ta sex månadslöner och säga upp mig själv”.

”Man”

”Häromdagen blev jag utköpt av min arbetsgivare efter att ha blivit mobbad och bett om hjälp för det. Det har varit de värsta månaderna i mitt liv och jag undrar om jag någonsin kommer över det. Nu är jag 30+ och arbetslös för första gången i mitt liv. Fick inte den hjälp jag bad om av facket.”

”Arbetslös”

”Jag sitter hemma med full lön, utan tjänst, ingenstans att gå på dagarna. Jag inväntar ett besked från HR som ska omplacera mig – samtidigt som det sitter flera personer på vikariat och arbetsgivaren utannonserat flera nya lediga tjänster. Facket har avsagt sig allt stöd, hjälp och ansvar inför mig som medlem och har rekommenderat mig att kontakta en arbetsrättsjurist.”

”Mobbad kvinna”

”Det var en väldigt bra artikel om mobbning. Min pappa råkade ut för samma sak på en skola när det tillträdde en ny rektor. Hon började anklaga honom för olika saker. Då hade han jobbat på skolan i 13 år. Han kontaktade facket men de var jäviga. Han fick ett val efter ett halvårs strul att antingen godta en uppsägning med sex månaders betalad lön – eller få sparken. Jag ser ju hur min pappa mår dåligt av detta än i dag.”

”Ledsen dotter”

”Exakt samma sak hände mig – fast jag inte tagit mitt liv än. Tanken har funnits där men det är som att ge upp. De högre cheferna skyddar lägre chefer.”

”Mobbad man”

”Jag blev djupt berörd av artikeln då min pappa utsattes för liknande.  Det är två år sedan han miste sitt jobb. Han blev trakasserad och mobbad av en kollega som var relativt ny. Pappa anmälde det till ledningen vid flera tillfällen – men fick ett avskedsbrev efter 14 år på företaget. Han mår fortfarande psykiskt dåligt. Tack för en bra artikel. Jag beklagar Lars tragiska öde.”

”Besviken dotter”

”Har varit med om samma sak. Hade turen att ha personer i min närhet som stöttade mig så att jag kom bort från arbetsplatsen. Men det har självklart påverkat mig.”

”Upprörd kvinna”

”Jag miste mitt jobb i höst och fick aldrig en motivering varför. Läs min story när jag blev arbetslös den 26 september i år.”

http://www.blogg.michaelsviden.se/#home

”Jag känner igen trakasserierna och tror detta är och kommer att vara arbetslivets absolut största problem.”

”Man”

”En mycket bra artikel samt väldigt rörande. Jag vet precis hur det känns. Har blivit utsatt på precis samma sätt.”

”Man”

”Cheferna blundar. Om varningssignalerna kommer från underlydande så måste dessa till varje pris tystas ned.  Jag är en av dem vilka undkommit med livet i behåll – men det kunde lika gärna vara tvärtom. Blir så förbannad och ledsen då jag läser detta.”

”Man som överlevt”

”Tack för din artikel! Upplever samma just nu. Det är hemskt att detta får fortgå och cheferna klarar sig alltid. Tack för att du tar upp problemet!”

”Ledsen kvinna”

”Det är skandalöst att fackföreningarna år efter år skyller på dåliga lagar. Vision som jag tillhör gör ingenting för att få arbetsplatser att fungera. Ofta så träffar de chefen och så blir det hundra gånger värre än innan. Det slutar ofta med att man som jag, sa upp mig, för jag orkade inte med min arbetsplats och framför allt inte facket. Jag kände mig till slut mer kränkt av facket än det som hänt på arbetsplatsen.”

”Kränkt kvinna”

”Ville bara tacka för en bra artikel. Har själv varit igenom arbetsplatsmobbning (2011) och har fortfarande men trots att jag i dag jobbar på ett annat ställe. Det du tar upp är så klockrent i hur man känner sig samt hur ledningen, chefer och fack väljer att agera. I mitt fall höll de ihop och facket lyfte inte ett finger. Cheferna hade inget konkret att gå på heller när de valde att omplacera mig utan valde att lyssna på mobbarna. Så jag blev glatt överraskad när jag läste artikeln i dag.”

”Mobbad kvinna”

”Tack för att ni tar upp detta. Men glöm inte att fackförbundet blundar och går i chefernas ledband. Hoppas att den blir en lagstiftning mot mobbning. Cheferna ska inte hålla mellanchefer som mobbar bakom ryggen.”

”Kvinna”

Publicerad: