Nyheter

Löfvens attack: Reinfeldt vågar inte möta mig

Av: 

Pär Karlsson

Josefin Westin

NYHETER

Stefan Löfven går till attack mot statsministern

Fredrik Reinfeldt vägrar att möta Stefan Löfven i en tv-duell – innan S-ledaren presenterar ett regeringsalternativ.

Nu slår Löfven tillbaka:

– Fredrik Reinfeldt vågar inte möta mig i en debatt. Det gör mig besviken. ­Ytterst är det väljarna som förlorar på statsministerns inställning, säger han till Aftonbladet.

Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) har fortfarande aldrig mötts i en debatt – man mot man. ­Anklagelser haglade i höstas från båda sidor om att motståndaren vägrar att ställa upp på en riktig fajt.

Tackade nej

I samband med höstbudgeten fick partiledarna erbjudande om att göra upp

i SVT:s Aktuellt. Då hoppade Löfven av, bland annat med motiveringen att inbjudan kom för tätt inpå.

Aftonbladet kunde i går avslöja att en första duell varit möjlig på söndag i SVT:s ”Agenda” – om inte stats­ministern tackat nej.

Reinfeldt krävde nämligen att Löfven först kan presentera ett regeringsalternativ.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla sammanhang där jag uppträder så förväntas jag stå till svars för den samlade regeringspolitiken. Den samlade regeringspolitiken utgörs av

fyra partier som under valet 2010 fick 49,4 procent av väljarnas stöd. Då vill jag naturligtvis veta om jag ska möta någon i en debatt:

Vad representerar den personen? sa statsministern till Aftonbladet efter ett möte med EU-nämnden i Skandiasalen i Stockholm i går.

Väldigt osäkert

Reinfeldt fortsatte:

– Jag vill veta att mot mig står ett regeringsalternativ eller som jag tror är sanningen, det står inte ett regeringsalternativ mot mig.

En framtida debatt är därför väldigt osäker, menade statsministern:

– Jag upplever inte att det finns grund för det just nu i svensk politik. Det fanns det med Mona Sahlin. För att hon erkände, det som jag vill säga till var och en. Det finns ingen i svensk politik, åtta riksdagspartier, som ensamt kan göra anspråk på regeringsmakten – inte ens ett 30-procentsparti. Utan man måste ju samverka med andra. Det har Moderaterna ödmjukt erkänt. Det är dags att andra också erkänner det.

Men Fredrik Reinfeldts utspel besvaras nu med en rejäl vänsterkrok från S-ledaren Stefan Löfven.

”Tveksamma villkor”

– Fredrik Reinfeldt vågar inte möta mig i en debatt. Det gör mig besviken. ­Ytterst är det väljarna som förlorar på statsministerns inställning eftersom de inte får höra de två största politiska alternativen ställas mot varandra, säger han till Aftonbladet.

Stefan Löfven fortsätter:

– Hans villkor för att ställa upp är tveksamma ur ett demokratiskt perspektiv. Samtidigt tycker jag att det är märkligt att en person som leder en minoritetsregering där två partier mer eller mindre konstant befinner sig under riksdagsspärren i opinionsmätningarna är så intresserad av att fokusera på regeringsunderlag – dessutom ett och ett halvt år före valet.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter