Nyheter

Åklagaren: "Inget brott i Saudiaffären"

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Efter avslöjandet om att svenska myndigheten FOI bildat bolag för att bygga missilfabrik i Saudiarabien har huvuden rullat i försvarets toppskikt.

Ansvariga har vägrat svara – och hänvisat till att det pågår en brottsutredning.

Men i dag lägger åklagaren ned utredningen.

– Man har på ett lite ovanligt sätt försökt lösa en knepig situation, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand till Aftonbladet.

Utredningsarbetet har gjorts av Säkerhetspolisen under Tomas Lindstrands ledning.

Säkerhetspolisen har varit utredande polis eftersom Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI:s verksamhet ingår i totalförsvaret och att det därför varit möjligt att utredningen skulle kunna komma i kontakt med uppgifter eller omständigheter som rör Sveriges säkerhet.

– Jag har funnit att det inte finns skäl att väcka åtal. Därför har jag beslutat att lägga ner förundersökningen, säger Lindstrand till Aftonbladet.

Här finns åklagarens beslut.

Svarade inte på frågor

Ekot avslöjade i mars om att FOI bildat bolaget SSTI, som skulle samarbeta med Saudiarabien om att bygga en missilfabrik i landet.

I mitten av mars uppgav FOI:s generaldirektör Jan-Olov Lind att FOI gjort en polisanmälan ill Åklagarkammaren för säkerhetsmål om trolöshet mot huvudman, och därefter hänvisade både FOI, försvarsministern och försvarsdepartmentet till förundersökningssekretess när de pressades på svar om affären.

Men nu läggs alltså undersökningen ned.

– Huvudbrottet har handlat om trolöshet mot huvudman. Jag har inte kunnat fastställa vem eller vilka som beslutat om att bolaget skulle bildas. Dessutom har jag inte funnit att det funnits någon skadeavsikt mot huvudmannen.

"Försökt lösa knepig situation"

– Man har bildat bolaget av två skäl: för att Sverige skrivit under ett långtgående avtal med Saudiarabien 2005, där FOI är enda namngivna myndighet och som tycks omfatta allt när det gäller militärt samarbete. Samarbetet hade gått i stå utan bolaget. Dessutom finansieras inte FOI av skattemedel utan ska ta betalt av sina kunder, säger Tomas Lindstrand.

– Då har man bildat det här bolaget och mörkat vissa delar när det gäller finansieringen, men varit väldigt öppen i andra delar, som vilka som företräder bolaget. Man har på ett lite ovanligt sätt försökt lösa en knepig situation.

Aftonbladet avslöjade i slutet av mars att personal på försvarsdepartementet vidtagit åtgärder för att dölja försvarsminister Sten Tolgfors (M) inblandning i förhandlingarna med Saudiarabien. Dagen efter avgick Tolgfors.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Sverige i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: