20-åring döms för att ha kört ihjäl Ove

Av: Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Krister Hansson
offrets bror Ove Hansens bror Kurt är inte förvånad att fyra kriminella ungdomar mejade ner någon i just Landskrona. ”Vill inte med ord uttrycka vad jag känner för dem som dödade min bror”, säger han.

20-åringen var påtänd och utan körkort när han mejade ner 74-årige Ove Hansen som avled omedelbart.

I dag dömdes 20-åringen till fängelse, men han nekar och skyller på en "vän".

– Han kom för billigt undan, säger Kurt Hansen, Oves bror till Aftonbladet.

Ove Hansen rastade barnbarnets hund vid 22-tiden på kvällen den 7 juli 2011 i hemstaden Landskrona. Han avled omedelbart när föraren till den Opel, som samma dag köptes i Sjöbo och saknade registreringsskyltar, tappade kontrollen över fordonet.  I den våldsamma kraschen knäcktes två lyktstolpar och ett träd. Busskuren där Ove Hansen stod blev helt nermejad.

Väntat på svar i två år

I nästan två år har Oves dotter, dotterdotter och två bröder väntat på svaret på frågan vem som är skyldig till hans död. Ingen av de fyra män som satt i bilen ville erkänna att de satt bakom ratten. Utredningen drog ut på tiden. Att alla inblandade teg är en av anledningarna. Den andra är att det har tagit tid för Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, att analysera alla bevisen.

I slutet av april väcktes åtal mot den 20-årige bilägaren som den som körde fordonet. De övriga tre avfördes från utredningen och kan nu vänta sig att få skadestånd för sina två veckor i häktet.

20-åringen skyller på en vän

Den misstänkte 20-åringen erkänner att han köpt Opeln trots att han saknar körkort. Han erkänner också att han rökte cannabis på olycksdagen. Däremot har hela tiden nekat till att suttit bakom ratten vid olyckstillfället. Han skyller på en okänd man, som han inte vill namnge.

Men åklagaren Lars Danielsson tror inte på det.

– Utrymmet för att det skulle ha funnits en femte person i bilen och att han skulle vara förare och att han som genom ett trollslag skulle ha försvunnit från platsen är liten, sa han till Helsingborgs Dagblad i samband med rättegången.

Vittnens berättelser, fotografier, övervakningsfilm och tekniska undersökningar från SKL räckte för att få mannen fälld för bland annat grovt vållande till annans död, anser tingsrätten. Inte heller tingsrätten tror på en mystisk femte förare.

20-åringen vill släppas fri

Men med hänsyn till att han knappt var 18 år när olyckan skedde dömdes han till ett år och tre månader i fängelse.  Inte till 2,5 år som åklagaren yrkade.

20-åringen vill överklaga domen, hälsar han via sin advokat Mikael Nilsson.

– Han hävdar fortfarande att det var en femte person som avvek från platsen som körde bilen, säger advokaten.

20-åringen vill inte namnge sin vän. Under rättegången kom det också fram att han och hans kompisar ska vara rädda för den personen, enligt advokaten.

– Jag anser inte heller att de bevisen som presenterats visar att min klient har kört bilen, säger Mikael Nilsson.

Anhöriga besvikna

Ove Hansens två bröder är besvikna över domen.

– Han kom för billigt undan. Det är den svenska rättvisan i ett nötskal, säger 68-årige Kurt Hansen.

Hans yngre bror, 67-årige Egon Hansen, håller med.

– Det är fruktansvärt att ingen av dem vågar stå för det de har gjort, säger han.

Publicerad: