Katastrofras för Lööf

Nu är krisen djupare än någonsin för Centerpartiet – sjunker till 3,3 procent

Förhoppningarna på Annie Lööf var skyhöga.

Men efter ett år som ­partiledare är krisen för Centerpartiet djupare än någonsin.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds backar de till 3,3 procent.

På söndag har Annie Lööf varit partiledare i ett år. Bemärkelsedagen hade kunnat firas med ljusare siffror. Parti­kamraternas förhoppningar om en ”Lööf-effekt” har grusats. I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds tappar Centerpartiet drygt en tredjedel av sitt väljarstöd. Det innebär att de för andra gången sedan i juni hamnar under riksdagsspärren.

Mätningen är utförd under den tid som Annie Lööf ­kritiserades för vidlyftig ­internrepresentation på ­näringsdepartementet.

– Det innebar en förtroende­kris för Annie Lööf som skadade henne. Centerns stora problem är dock att partiet inte har funnit sin roll i svensk politik, ­säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

”Tar tid att vända”

Partisekreteraren Michael Arthursson är väl medveten om det tuffa läget.

Vad beror kräftgången på?

– Det tar tid att vända en långsiktig nedgång. Den nya partiledningen har lagt fast en ny strategi och det dröjer innan den ger resultat.

Den nya strategin lanserades under Almedalsveckan med devisen ”Ett hållbart val”. Målsättningen är att Centern ska förknippas med ”långsiktig hållbarhet”.

– Det handlar inte bara om miljöfrågor utan också om en hållbar utveckling i hela landet och en hållbar arbetsmarknad. Det här har inte väljarna uppfattat så mycket av än, säger Micael Arthursson.

Enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors måste Centerpartiet bli tydligare.

– De har svårt att definiera sin ideologiska grund. Är det ett landsbygdsparti som tycker offentlig sektor är okej, eller är det ett nyliberalt parti? Med den osäkerheten blir det svårt att ha en klar linje, säger han.

I fredags var det exakt två år kvar till valet. Och vid halvtid i mandatperioden leder oppositionen med sju procent­enheter över regeringen.

Men Socialdemokraterna backar med knappt en procentenhet och landar på 33,1 procent i den nya mätningen.

– Stefan Löfvens smekmånad är över. Nyhetens behag har lagt sig. Nu förväntar sig väljarna att han levererar mer politik, säger Carl Melin.

”Går lite upp och ner”

Partisekreteraren Carin Jämtin tar tillbakagången med ro.

– Vi kommer att gå lite upp och ner nu medan vi jobbar vidare med att komma ut med våra politiska förslag.

Vad innebär det för er att regeringen satsar på de områden Stefan Löfven har velat profilera sig i, som infrastruktur och ­näringslivspolitik?

– Vi tycker att det är bra att de plockar upp vissa av våra förslag så att de kan bli verklighet. Men de delar som handlar om att stötta unga människor och andra som är ­arbetslösa har de inte plockat upp.

Sverigedemokraterna ökar och landar på 8,8 procent. Därmed är de Sveriges tredje största parti.

Annie Lööf har varit partiledare i ett år. Men ”Lööf-effekten” och Centerns efterlängtade skjuts i opinionen har uteblivit.

Efter kritiken mot den interna representationen på näringsdepartementet backar partiet med 1,5 procentenheter och hamnar för andra gången i Aftonbladet/United Minds under fyraprocentsspärren.

Socialdemokraterna backar också och får i dag 33,1 procent.

Kristdemokraterna, som länge har gått kräftgång i opinionsmätningarna, ökar och skulle få 4,7 procent om det vore val i dag. Även Moderaterna går framåt och får 27,8 procent.

Publisert: