Mejla

Wolfgang Hansson

Ensamma provokatörer sätter världen i brand

”En ny Muhammedkris är under uppsegling”

Attackerna mot de amerikanska beskickningarna i Libyen och Egypten är en Muhammedkris i repris.

Frågan är om arabvärlden åter ska explodera i anti-väst-våld.

Läxan är att en enda provokatör räcker för att sätta den muslimska världen i brand.

Till skaran Lars Vilks, Terry Jones, Geert Wilders med flera kan nu läggas den i USA bosatte amerikansk-israeliske filmaren Sam Bacile.

Fast enligt amerikanska medier är han egentligen en 52-årig byggherre som samlat in 35 miljoner kronor från 100 israeliska donatorer och gjort filmen "Muslimernas oskuld". Han påstår att han gör filmen för att hjälpa Israel och bevisa att "islam är en cancer".

Otrogen

Filmen är inte släppt än men en 13 minuter lång video har lagts ut på You Tube. Den ägnar de första minuterna åt att förolämpa profeten Muhammed. Därefter fortsätter den med att hävda att Muhammed var en otrogen sexgalning som godkände barnmisshandel.

Någon hade lagt ut en arabisk översättning till videon som även till vissa delar visats på egyptiska tv-kanaler.

Ett välbekant recept för våld och katastrof.

När den danska tidningen Jyllands-Posten 2005 publicerade karikatyrteckningarna av profeten Muhammed kunde ingen riktigt förutse konsekvenserna. Då skedde det som en protest mot att ingen tecknare vågade avbilda Muhammed till en bok. När bilderna till slut nådde arabvärlden exploderade gatorna i demonstrationer och våld. Publiceringen bidrog till att öka den redan spända stämningen mellan muslimer och icke-muslimer efter terrordåden den 11 september 2001.

Väckarklocka

Sedan dess har debatten rasat om avvägningen mellan yttrandefrihet och hänsyn till människors religiositet.

Det som för vissa blev en väckarklocka om hur lätt det är att såra och bli missförstådd födde hos andra en önskan att provocera och blåsa under "civilisationernas kamp" ytterligare.

Lars Vilks ritade sin rondellhund och gick från okänd konstnär till världskändis.

Holländske högerextremisten Geert Wilders gjorde en islamkritisk film där man får intrycket att sidor rivs ut ur koranen. En hädelse, enligt islam. Bråk följde.

Pastorn Terry Jones hotade först och gjorde året efter allvar av sitt hot att bränna ett exemplar av koranen. Följden blev upplopp i Afghanistan 2010 och 2011.

Intoleranta

Gemensamt för alla tre är att de agerat helt på egen hand utifrån personliga motiv och med förhoppningen att deras handlingar skulle utlösa våld. Ett våld som skulle bevisa att muslimerna och islam är precis så intoleranta och våldsbejakande som fler av dess män hävdar att de är.

I det uppskruvade tonläget har deras provokationer fungerat. Den muslimska allmänheten har blivit upprörd. De har inte förstått eller velat se att det handlar om enstaka provokatörer utan istället tagit aktionerna som det västerländska samhällets skymf mot islam.

I flera fall har muslimska extremister utnyttjat provokationerna för att piska upp stämningen mot väst.

Vad som lätt glöms bort är att det trots allt är en väldigt liten grupp muslimer som deltar i våldet.

”Åtala galningar”

Om de senaste attackerna i Libyen och Egypten var resultatet av spontan ilska eller organiserade av muslimska grupper är ännu oklart. Attacken i Benghazi med granatbeskjutning tyder på att det kan vara någon av de radikala muslimska grupperna i staden som vägrat lämna ifrån sig sina vapen ligger bakom.

Egyptens president från muslimska brödraskapet har begärt att USA ska åtala "dess galningar"

Påfallande är hur lätt provokatörerna har att nå fram. Då spelar det ingen roll hur mycket president Barack Obama och andra västliga ledare bedyrar att de önskar räcka ut en hand till världens muslimer. Det räcker med att några provokatörer träder in på scenen så är allt detta arbete som bortblåst. Åtminstone i de djupare muslimska folklagren.

Tungt beväpnade

Symboliken i attackerna mot de amerikanska beskickningarna kunde inte ha varit tydligare. I går var det årsdagen av terrordåden i New York och Washington 2001 då närmare tretusen människor dödades. Bara timmar efter att de anhöriga läste upp namnen på de döda vid Ground Zero i New York gick tungt beväpnade män till attack mot konsulatet i Benghazi och klättrade över murarna till ambassaden i Kairo.

Fyra döda amerikaner varav en ambassadör gör detta till en allvarlig kris.

Återstår att se om våldet är över för denna gång eller om det som under Muhammedkrisen sprider sig över den muslimska världen.

Publisert: