Nyheter

Hästkött i Ikea-köttbullar – stoppar försäljningen

Av: 

Ida Gustafsson

Erik Melin

Josefin Lundh

NYHETER

På Ikea Kungens kurva får kunderna köpa pannbiff i stället

Tjeckiska inspektörer har hittat hästkött i köttbullar tillverkade i Sverige för Ikea, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Möbeljätten stoppar nu all försäljning av köttbullarna i 14 länder efter larmet på obestämd tid.

– Vi måste undersöka det här ytterligare, säger Sara Paulsson, presschef på Ikea Sverige.

Ikeas köttbullar.
Ikeas köttbullar.

Ikeas presschef Sara Paulsson bekräftar för Aftonbladet att alla Ikeas köttbullar tillverkas i Sverige.

Om uppgifterna om hästkött i köttbullarna stämmer är det första gången häst hittats i produkter märkta med nötkött som tillverkats i Sverige.

Locket på

Dafgård bekräftar till att företaget fått informationen från det tjeckiska laboratoriet om att det kan finnas spår av hästkött i företagets köttbullarna. 

”Aktuellt parti har spärrats och vi utreder situationen”, skriver matföretaget i ett pressmeddelande.

– Vi utför löpande och fortsätter med våra egna omfattande dna-analyser och fortsätter provtagning för att utreda situationen, säger Ola Larsson, kommunikatör Dafgårds till Aftonbladet.

De nya provresultaten väntas komma i veckan.

– Inom de närmsta dagarna har vi mer information och kan berätta mer, säger Ola Larsson.

Stopp på obestämd tid

Ikeas köttbullar till de flesta av varuhusen i Europa tillverkas av Dafgårds fabrik utanför Lidköping. I ett pressmeddelande skriver Ikea att de genomfört egna kontroller av köttbullarnas innehåll som inte har visat på någon förekomst av hästkött.

Men möbelbolaget väljer nu att stoppa all försäljning av köttbullarna i Sverige med hänsyn till konsumenternas oro.

Enligt Ikeas presschef Sara Paulsson fick företaget reda på de tjeckiska myndigheternas fynd via nyhetsbyrån Reuters. Vilket kom som en överraskning för möbeljätten:

– Vi har tidigare initierat tester hos oberoende testlabb som inte har visat några spår av hästkött. Men nu måste vi undersöka ytterligare, säger hon till Aftonbladet.

Sara Paulsson bekräftar att köttbullarna som serveras på de svenska varuhusen kommer från Dafgårds, precis som det aktuella partiet.

Nu ska nya tester genomföras, men när resultaten av dem väntas står inte klart. Fram tills dess är det stopp på köttbullar i Ikeas restauranger.

– Det är klart att vi ser allvarligt på detta och med hänsyn till eventuell oro vill vi avvakta tills vi vet mer, säger Sara Paulsson till Aftonbladet.

Pannbiff istället

Aftonbladets reporter som är på plats på Ikea vid Kungens kurva utanför Stockholm säger att köttbullar serverades en stund under lunchtid i dag. Men att de sedan bytts ut mot pannbiffar.

En gäst i restaurangen, Amanda Westny, hade hoppats på att äta köttbullar när hon kom till Ikea, men möttes av beskedet att de inte fanns. Utan att hon fick en förklaring.

– Vi får äta pannbiff i stället, men jag misstänker att det säkert är hästkött i det också. Men nu är vi hungriga så vi skiter i det, säger hon till Aftonbladet.

Gjort tre prover

Det är den tjeckiska veterinärmyndigheten som rapporterat in uppgifterna, skriver den tjeckiska nyhetsbyrån CTK, enligt Reuters.

Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland, har varit i kontakt med Dafgårds.

– De har från tjeckiska myndigheter fått veta att det har gjorts tre prover, och att de i ett fall har hittat hästkött. Men de vet inte hur mycket hästkött det handlar om, säger hon till TT.

Är hästköttinnehållet mycket lågt kan det handla om kontamination, som till exempel uppstår om hästkött hanteras tillsammans med nötkött.

– Om det är över en procent brukar vi räkna det som att hästkött är inblandat. Men Dafgårds visste inte när de skulle få uppgifter om mängden, säger Cerenius.

”760 kilo köttbullar”

Dafgårds tog över som leverantör av köttbullar till i princip alla Ikea-varuhus i Europa för tre år sedan. Tidigare var det Findus som gjorde Ikeas köttbullar.

Proverna i Tjeckien är tagna från en leverans med 760 kilo köttbullar som skulle till Ikeas varuhus i Brno, skriver tjeckiska medier, enligt norska nyhetsbyrån NTB. Köttbullarna skulle enbart innehålla nötkött- och fläskkött.

– Häst-dna har påvisats, och nu måste det utredas hur många procent hästkött det handlar om. Vi vet att något som inte ska finnas där finns där. Men hur mycket, det är fortfarande frågan, säger det tjeckiska Jordbruksverkets talesman Josef Duben till TT.

Norska Ikea-varuhus köper inte sina köttbullar från Dafgårds, enligt NTB.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter