Nätstorm mot SD-stödd hatsajt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

När hatsajten Avpixlat publicerade ett videoklipp där en ung kvinna utsätts för sexuella övergrepp möttes de av massiv kritik på nätet.

Men Sverigedemokraterna, som har tydliga kopplingar till sajten, vill inte kommentera händelsen.

– Som parti känner vi inte att det är vår roll att kommentera enskilda hemsidor och bloggar, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen.

Foto: Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna.

Aftonbladet har tidigare berättat om hur Sverigedemokraterna hyllat den främlingsfientliga sajten Avpixlat, och att riksdagsledamoten Kent Ekeroth hjälper sajten att samla in pengar genom att låna ut sitt privata bankgiro till upphovsmännen.

Nu har hatsajten hamnat i ordentligt blåsväder, sedan man publicerat ett videoklipp där en ung kvinna utnyttjas sexuellt av ett flertal män. Klippet publicerades helt utan maskning och både offret och gärningsmännen gick enkelt att identifiera.

”Det är verkligen vidrigt”

Kritikstormen startade sedan videoklippet, som publicerades under rubriken ”Muslimska invandrarungdomars rätta ansikte”, uppmärksammats av hemsidan ”Inte rasist men...”.

– Det vi reagerar på är ju att man hänger ut den här tjejen och ger henne något slags dubbelt lidande bara för att man vill hävda att det här är muslimska ungdomars rätta ansikte. Man kunde identifiera tjejen väldigt lätt och detta är verkligen vidrigt, säger Henrik Johansson på Inte rasist men.

Och även om Henrik Johansson beskriver klippet som vidrigt så är han inte förvånad över att Avpixlat publicerat en sådan film.

– Nej, absolut inte. De har lagt upp liknande, riktigt vidriga, grejer tidigare, säger han.

Ändrades efter kritiken

Efter att många läsare reagerat på klippet ändrade Avpixlat inlägget. Först lade man till ett frågetecken efter rubriken, och till slut tog man bort filmen eftersom menade att man inte visste hur man pixlade ett ansikte.

– Det känns så klart jättebra att man kan vara en del det som gör att de backar och tar bort filmen, men det vi framförallt vill är ju att visa SD-kopplingen. Och att SD öppet står för att man har kopplingar till den här sidan, säger Henrik Johansson.

Och SD-kopplingen är tydlig. I en intervju med Sydsvenskan har bland annat partiledaren Jimmie Åkesson hyllat sajten.

– Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, sa Jimmie Åkesson då.

När Aftonbladet kontaktar Sverigedemokraterna vill man vare sig kommentera Avpixlat i stort eller videoklippet.

– Som parti känner vi inte att det är vår roll att kommentera enskilda hemsidor och bloggar, men sedan kan man ju personligen ha en åsikt och då är det inte speciellt många som tycker att det här var etiskt korrekt, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen.

”Etiskt haveri”

På mikrobloggen Twitter har dock Kinnunen kommenterat det enskilda klippet.

”Frågar man mig är AP:s publicering av ’våldäktsvideon’ ett fulllständigt etiskt haveri.”, skriver han där.

Denna tweet är också Jimmie Åkessons enda kommentar till videoklippet.

– Det är bara att läsa hans retweet från Martin Kinnunen, jag tycker att det räcker, säger Jimmie Åkessons presskontakt Linus Bylund.

Ska man tolka det som att Jimmie håller med Kinnunen i det han skriver menar du?

– Naturligtvis ska man göra det, säger Linus Bylund.

Martin Kinnunen förklarar även att man inte ser något problem med att Kent Ekeroth hjälper hatsajten att samla in pengar.

– Vi har aldrig haft anledning att kommentera det och vi har fått förklarat för oss att han bara agerar bank åt dem genom att han upplåter sitt konto åt dem.

Och ni ser inget problem med att han agerar bank även efter det att den här filmen publicerats?

– Vi uppfattar det inte som att han har något utgivningsansvar för den här sajten, säger Martin Kunninen.

Aftonbladet har sökt Avpixlats mest aktiva krönikörer Mats Dagerlind och Stefan Torssell för en kommentar.

Publicerad: