Ny snösmocka avlöser måndagens trafikkaos

avJosefine Holmqvist, Oskar Forsberg

NYHETER

De senaste dagarnas låga temperaturer och snöfall har lett till trafikkaos, inställda flyg och tåg – och vinterkylan är här för att stanna.

– Kylan kommer ligga kvar så långt vi kan se, säger Ingrid Eronn, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

En klass 1 varning är utfärdad för Kalmar och Kronobergs län i morgon.

Den sibiriska kylan har tagit ett fast grepp om landet. I Sälen möttes skidåkare i Vasaloppets öppna spår av 28 minusgrader vid starten på måndagsmorgonen. För de som är sportlovslediga gäller det att klä sig riktigt varmt för att kunna vara ute och njuta av vintern.

– Kylan håller i sig framöver, men troligen blir det lite högre temperatur i början på nästa vecka. I Svealand och norrut ligger temperaturen fortsatt under minusstrecket, men i Götaland kan det åtminstone bli någon plusgrad, säger Ingrid Eronn.

Snön fortsätter i Stockholm

Dessutom är mer snö att vänta, och det över hela Sverige. Snöbyar kommer dra förbi längs östra kusten, Norduppland, Kalmar och Gotland under morgondagen. I Stockholm har snöfallet hittills ställt till med rejäla trafikproblem – och även här kommer mer snö.

– I Stockholm kan vi räkna med ytterligare fem centimeter snö under det närmsta dygnet, säger Ingrid Eronn.

Solen lyser inte helt med sin frånvaro, och de som befinner sig i skidbackarna i fjälltrakterna kan se fram mot flera soliga dagar i veckan.

Vädret har lett till stora trafikproblem på många håll i landet. Såväl bil- och tåg- som flygtrafik har drabbats.

Arlanda flygplats har bara en bana i drift – vilket orsakar förseningar och hittills 45 inställda avgångar.

Stora trafikproblem

Trafikverket har rödmarkerat kartan över vägarna kring Stockholm och Uppsala ända upp mot Gävle, på grund av mycket besvärligt väglag.

Det har varit stopp på E4 vid Häggvik i norrgående riktning mot Arlanda, rapporterar P4 Stockholm. Det uppgavs först vara uppemot 30 bilar inblandade i en masskrock, senare räknades bilarna till 19 stycken.

Även i Kalmar län och på Gotland varnar Trafikverket för väglaget.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för kraftigt snöfall i Kalmar län och på Öland, vilket innebär att det väntas komma 5–10 centimeter och att det i samband med det är risk för dålig sikt.

Klass 1 varning på tisdag

En klass 1 vädervarning har också utfärdats för Kronobergs län under tisdagen den 27/2.
På de banor där det förväntas kraftigt snöfall samt hårda vindar kommer tågtrafiken ställas in helt.

Beroende på snö och vindstyrka kan det även bli aktuellt att stänga vägar och vägbroar som är känsliga för vind. Trafikverket uppmanar vägtrafikanter att om möjligt undvika att resa under den tid som snöstormen pågår.

Tidigare under måndagen utfärdade SMHI en klass 2 varning. Man tog senare tillbaka den uppgiften.

Tre rubriker - 26 februari 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca

Svealand

Stockholm

Arlanda

SMHI