"Han får bestämma sig vilket uppdrag han vill behålla"

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Omar Mustafa.
Omar Mustafa.

Kritiken växer nu mot Socialdemokraternas Omar Mustafa.

Hans kollega i partistyrelsen, Vivianne Macdisi, kräver nu att han tar avstånd från Islamiska förbundets kvinnosyn om han ska sitta kvar.

– Han får bestämma sig vilket uppdrag han vill behålla, säger hon.

Sedan Omar Mustafa valdes in i partistyrelsen på Socialdemokraternas kongress i söndags har kritiken mot honom blivit allt mer högljudd. Anledningen var att Mustafa, som dessutom är ordförande i Islamiska Förbundet, varit med och bjudit in personer med antisemitiska och homofobiska åsikter till konferenser.

Omar Mustafa har svarat på kritiken, bland annat i ett brev till Aftonbladet som publicerades i går kväll. Där skrev han bland annat:

"Jag har full förståelse för kritikernas syn på att dessa personers deltagande kan uppfattas som legitimering av en hatfylld och intolerant syn, inte minst har de senaste dagarnas debatt visat att det har motverkat sitt syfte. Min mening är att inga sådana personer bör bjudas in om de inte starkt tagit avstånd från sina tidigare hatfyllda uttalanden. Detta behöver vi vara mycket bättre på att säkerställa."

Partiledningen länge tyst - fick kritik

Partiledningen var länge tyst i frågan och hänvisade till företrädare för Stockholms arbetarekommun, där Mustafa är aktiv. Men i onsdags gick den gamla S-ledaren Mona Sahlin ut och manade dem att ta bladet från munnen. Strax därefter kom också ett uttalande från partisekreteraren Carin Jämtin till TT.

Partiordföranden Stefan Löfven kommenterade inte frågan förrän i går, när han gav en exklusiv intervju till Aftonbladet.

– Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen, sa Löfven.

Kritiken fortsätter komma

Men kritiken mot Omar Mustafa har fortsatt. I dag kunde tidningen Expressen berätta att han gått emot partiledningen i ett antal inlägg på Twitter, där han bland annat skrev "Skicka svenska JAS-plan till Israel nu!". Utspelet fick tung kritik av Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson och ledamot i det verkställande utskottet.

I dag får Mustafa dessutom kritik av en annan partikollega, Vivianne Macdisi från Uppsala, som också sitter i partistyrelsen. I en debattartikel på sajten Newsmill vänder hon sig mot skrivelser på Islamiska förbundets hemsida, som hon menar inte är förenliga med socialdemokratins grundvärderingar om alla människors lika värde.

"Är lite bedrövad"

Enligt Macdisi så beskrivs där en stereotyp och konservativ syn på könen där män och kvinnor inte ställs lika inför lagen.

– Jag blir lite bedrövad över det som har kommit fram. Vi har precis lämnat en partikongress som var oerhört bra och positiv. Vi har lyft så många bra frågor som rör jämlikhet mellan män och kvinnor och vilken grundsyn vi står för, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar nu att Omar Mustafa har ett "fantastiskt tillfälle".

– Han kan nu visa att förbundet är moderna muslimer som lever i Sverige och att han som ledamot i partistyrelsen och ordförande i Islamiska föreningen också tar ställning för de värderingar som vi gemensamt fattat beslut om på kongressen. Jag hoppas verkligen att han gör det.

Om så inte sker menar Vivianne Macdisi att Omar Mustafa måste välja mellan sina uppdrag.

–  Det som i dag står på Islamiska förbundets hemsida, det tycker inte jag är förenligt med socialdemokratiska grundvärderingar. Antingen tar Omar Mustafa det gyllene tillfället att förändra förbundets syn på de här frågorna. Eller så måste han bestämma sig vilket uppdrag han vill behålla, säger hon.

Jämtin och Palm vill inte kommentera

När Aftonbladet i dag träffade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin ville hon inte kommentera den nya kritiken.

– Jag har sagt det jag tänker säga just nu. Frågan hanteras så klart just nu, men vi återkommer, säger hon.

Veronica Palm, som är ordförande i S-distriktet i Stockholms stad, har följt med partiledaren Stefan Löfven och Carin Jämtin till Köpenhamn för ett seminarium för S-partier i Europa och USA. När Aftonbladet når henne är hon dock tydlig med att hon inte vill prata om stormen kring Omar Mustafa.

– Stefan och Carin uttalade sig jättetydligt i går. Och Omar har i dag i Aftonbladet beskrivit sin syn på äktenskap, på kvinnors rättigheter och jag är på väg hem nu.

Aftonbladet har sökt Omar Mustafa.

Publicerad: