Högerns sista hopp: Vänsterpartiets beslut

Nya regeringen kan fällas av Jonas Sjöstedt

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:

Centerpartiets och Liberalernas krav i nya regeringsuppgörelsen är att Vänsterpartiet får noll inflytande i ett sådant samarbete.

Nu kan Jonas Sjöstedt fälla alltihop – och då finns nytt hopp för högerpartierna.

– Det är ändå ödets ironi att Liberalerna och Centern nu sitter och väntar på ett godkännande från... Vänsterpartiet, skriver artisten och politikern Richard Herrey på Twitter.

Sent på söndagskvällen fattade partistyrelsen i Vänsterpartiet ett beslut om de ska fälla eller släppa fram en ny Stefan Löfven-ledd regering med stöd av L och C.

Än så länge är det hemligt vad V bestämt sig för, men i sociala medier spekuleras för fullt.

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill inte kommentera hur hon tror att Vänsterpartiet kommer att välja.

– Jag har ingen aning och har svårt att spekulera i det, säger hon efter söndagens Agenda i SVT.

Hon säger att tycker att det är märkligt att de tidigare allianskollegorna fått igenom sina krav.

– Jag kan konstatera att man har fått en överenskommelse med ett antal stora reformer som innebär att man antingen har blivit grundlurade eller så har man från C och L lyckats övertyga Socialdemokraterna att upphöra att vara just socialdemokrater, säger Ebba Busch Thor.

Under kvällens Agenda stod hon i studion med Jan Björklund.

1 av 4 | Foto: MARCUS ERICSSON

Hur kändes det att träffa Jan Björklund när han nu står på andra sidan?

– Man kan försöka föreställa sig känslan när man har haft ett nära samarbete under flera års tid och arbetat hårt tillsammans sida vid sida för att ersätta Stefan Löfven som statsminister. Så det är klart att det här känns som ett stort svek.

Om Vänsterpartiet röstar nej till nya regeringen tror Jan Björklund själv att det blir en högerregering.

– De (Vänsterpartiet reds. anm.) får bestämma. Vi är helt medvetna om att de kan fälla detta och då slutar det sannolikt med att Sverige får en högerregering. Vänsterpartiet får väl överväga om de tycker att det är bättre, säger han innan Agenda.

Flera högerdebattörer har på sociala medier påpekat det paradoxala i att Annie Lööf och Jan Björklund nu lägger allt hopp till Vänsterpartiet för att inte få en M-KD-regering med stöd av SD.

– C och L vädjar nu till Vänsterpartiet att lägga ner sina röster så att de kan undvika en alliansregering, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på Twitter.

Artisten Richard Herrey, som ställde upp för Moderaterna i Stockholm, är inne på ett liknande spår.

– Det är ändå ödets ironi att Liberalerna och Centern nu sitter och väntar på ett godkännande från... Vänsterpartiet.

”Vem vill vara dörrmatta?”

Andra påpekar det orimliga i att Vänsterpartiet ska acceptera överenskommelsen utan att få något tillbaka.

– Så S och MP skriver in överenskommelsen att V inte ska få något som helst inflytande under mandatperioden. För att blidka C och L. Men man är helt beroende av att V accepterar detta. Låter inte som en omedelbart jättebra deal, twittrar konservative ledarskribenten Ivar Arpi.

Jonas Andersson, riksdagsledamot för SD, skriver att han förstår om V fäller uppgörelsen.

– Inte ofta jag känner sympati för Vänsterpartiet, men här kan jag förstå dem. Efter extremliberala Annie Lööfs kaskadspyor åt såväl höger som vänster borde stödet för henne vara exakt noll komma noll. Vem vill vara dörrmatta åt självgodhetens okrönta drottning?

Publicerad:

LÄS VIDARE