Svårt skadad varg avlivades först efter en timme

Polisen: Hade kunnat avlivas direkt

En varg blev svårt skadad efter att ha blivit påkörd. Men det skulle dröja över en timme innan en eftersöksjägare sköt vargen. Enligt denne behövdes tillstånd från polisen – något polisen nekar, skriver SVT Värmland.

En varg skadades svårt när den blev påkörd längs väg 63 söder om Molkom i Värmland på tisdagsmorgonen. Den låg i ett dike och försökte ta sig från platsen genom att hasa på sina framben.

Av en slump passerade en eftersöksjägare vid Nationella Viltolycksrådet platsen och fick syn på vargen, skriver Svensk Jakt. Han stannade och ringde polisen för att ansöka om avlivningstillstånd för det skadade djuret – men fick det inte. Detta för att man redan skickat efter ett eftersöksekipage som är särskilt utsett för viltolyckor där rovdjur är inblandade. Till slut fick han tag på en annan polis som beslutade om avlivning och han kunde skjuta. Vid det laget hade det gått en timme.

– Det här har spårat ut fullständigt. Djur ska inte behöva lida i onödan. Det spelar ingen roll viket djur det är frågan om. Så här får det bara inte gå till, säger Gunnar Glöersen, som är jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet, till tidningen.

Montage. Vargen på bilden har inget med händelsen att göra.
Montage. Vargen på bilden har inget med händelsen att göra.

Polisen: Kan inte ge tillstånd

Ord står mot ord – polisen tillbakavisar att de ska ha nekat personen i fråga att skjuta vargen. De har inte befogenhet att säga att ett djur inte får skjutas, såvida det inte föreligger risker med att skjuta, som i ett bostadsområde.

– Vi kan inte ens ge tillstånd att skjuta en varg, det är inte ett polisbeslut utan regleras av §40C i jaktförordningen, säger Henrik Dahlström, chef för polisens regionledningscentral, till SVT Värmland.

Enligt Henrik Dahlström som pratat med polisen som tog emot eftersöksjägarens samtal, ska hon bara ha hänvisat vidare till det speciella eftersöksekipaget – inte nekat honom att skjuta.

Alla som påträffar ett sjukt eller skadat djur har rätt att avliva det, enligt §40C i jaktförordningen. Den som avlivar bär dock ansvaret att motivera varför det var nödvändigt. Så enligt polisen hade jägaren som var först på platsen kunnat avlivat vargen direkt.

Jägaren: ”Ville ha polisens stöd”

Kritik som framkommit är att man använder särskilda jägare som rycker ut på eftersök vid olyckor där rovdjur är inblandade. Därmed är de inte lika snabbt på plats som när exempelvis ett rådjur är inblandat. Detta för att skydda jägare från hot och trakasserier. Då jägaren som var på plats är medveten om problemen, ville denne ha polisens stöd.

– Jag känner till §40C, men jag sitter i Nationella Viltolycksrådet och känner också till vilka problem det kan ge när det handlar om varg. Jag ville därför ha polisens medgivande, säger mannen, som är anonym, till SVT.

Även han vill se att reglerna ändras så att alla eftersöksjägare kan skickas oavsett vilket djur som blivit påkört, skriver SVT.

Publisert: