200 sekunder

Efter Aftonbladets granskning – SD Stockholm kan utredas för bedrägeri

avLindah C Mohlin, Robert Aschberg

I november inledde polisen en förundersökning mot Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp i Stockholm.

Misstanken gällde osant intygande i ett protokoll, men efter Aftonbladets avslöjanden kan det röra sig om grövre brottslighet.

– Jag är inne på att det kan vara någon form av bedrägeri, säger förundersökningsledaren Lennart Olingdahl.

Aftonbladet granskade i förra veckan beslutet om att anställa Peter Wallmark, hans fru, Linnea Vinge och två andra personer i Stadshuset.

Ett nytt vittne trädde fram som intygar att Bengt Herke, en av dem som skulle ha befunnit sig på mötet, i själva verket var på en resebyrå i Huddinge. Det tyder på att protokollet är förfalskat och att mötet inte hade tillräckligt många röstberättigade för att kunna fatta beslut.

Bengt Herke, som lämnade Sverigedemokraterna när han stod i begrepp att bli utesluten, har hela tiden hävdat att han inte varit på mötet. Han har inte heller signerat protokollet. I Dagens Nyheter har han kallat de övriga mötesdeltagarna ”kriminella”.

1 av 2
Protokollet som blivit centralt i den politiska maktstriden i SD Stockholm

Peter Wallmark, som nu är SD:s gruppledare i Stadshuset med dubbla anställningar, sa för en tid sedan till Aftonbladets och Viafrees 200 sekunder:

– Han har signerat de protokollen som ska vara. Oavsett om han hade signerat det här eller inte. Utfallet i den arbetsordningen och beslutet hade varit ovidkommande vad han hade sagt eller skrivit, det hade varit ett majoritetsbeslut ändå….Det som protokollet stipulerat gäller. Han har varit på plats.

Lennart Olingdahl på Södermalmspolisen:

–Jag är inne på att det kan vara någon form av bedrägeri, om det finns någon vinning i det här, eftersom de får fortsatta anställningar oriktigt. Ärendet kommer att läggas på en handläggare inom kort. Det finns säkert alla möjligheter att leda i bevis att det inte varit så som det har sagts i protokollet.

Hur allvarligt är det här?

– Det är jätteallvarligt förstås. Det är ett missbruk av förtroendevald i så fall. Det är det man ser ofta, att man blir lite fartblind, man skor sig. Man blir lite grandios.

Bedrägeri är ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Aftonbladet har sökt Peter Wallmark.

Tidigare avsnitt av 200 sekunder

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.

Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.

Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop

Du har alltid rätt till källskydd.

ARTIKELN HANDLAR OM