Indiska stridsflygplan nedskjutna av Pakistan

avTT

Konflikten mellan Indien och Pakistan i Kashmir trappas upp.

Pakistan uppger sig ha skjutit ner två indiska stridsflygplan och tillfångatagit en pilot och samtidigt ska pakistanskt stridsflyg ha kränkt indiskt luftrum, enligt Indien.

Nu stänger Pakistan luftrummet.

Pakistan har skjutit ner två indiska plan som flugit in över den så kallade kontrollgränsen i Kashmir, uppger en talesperson för Pakistans armé. Militären hävdar också att en av de indiska piloterna har tillfångatagits.

Indien uppger samtidigt att pakistanska stridsflyg ska ha kränkt Indiens luftrum i området innan de tvingades tillbaka över gränsen.

Pakistans utrikesminister bekräftar att stridsflyg flugit över den så kallade kontrollinjen.
Indisk polis uppger samtidigt att två piloter och en civil person har dött efter att ett indiskt stridsflygplan kraschat på den indiska sidan i Kashmir.

Indien har till följd av det turbulenta läget stängt fyra flygplatser i den norra delen av landet, säger en talesperson för regeringen.

Pakistan svarade med att stänga luftrummet tills vidare, uppger landets luftfartsmyndighet på Twitter.

1 av 5 | Foto: Mukhtar Khan / AP

I måndags utbröt ett ordkrig mellan de två grannländerna efter det att indiska stridsflyg attackerat vad man kallade terrorläger på den pakistanska sidan. Indiens regering uppgav att man dödat ett stort antal terrorister, men uppgifterna tillbakavisades av Pakistan.

Relationen mellan de två kärnvapenutrustade grannarna har blivit alltmer spänd sedan 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor dödades i en självmordsattack i området för knappt två veckor sedan.

Den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Mohammad har tagit på sig dådet.

Indien har riktat anklagelser mot Pakistan, som nekar till att ha haft något med det dådet att göra.

Länderna styr varsin del av Kashmir, men gör båda anspråk på hela området.

– Det här är det mest dramatiska vi sett i området sedan kärnvapenprovsprängningarna 1998. Redan när Indien igår använde sig av stridsflyg inne på pakistanskt territorium var det en dramatisk upptrappning. Det indiska flygvapnet hade innan dess inte varit inne på pakistanskt territorium sedan 1971, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pakistan

Indien

Kashmir