Kassans haveri är en skam, Reinfeldt

sjuk i cancer Ingen i Sverige ska behandlas som cancersjuke krögaren Erik Videgård, skriver Fredrik Virtanen.
sjuk i cancer Ingen i Sverige ska behandlas som cancersjuke krögaren Erik Videgård, skriver Fredrik Virtanen.

Försäkringskassan är en underbar myndighet, i teorin.

Men det är vidrigt vad den gör mot cancersjuke stjärnkrögaren Erik Videgård och tusentals andra svenskar.

En stor skam på regeringen Reinfeldts ansvar.

Reinfeldt.
Reinfeldt.

Jag kom hem från semester förra veckan, hade verkligen varit nedkopplad i sex veckor, visste knappt ens att Eric Saade vann Melodifestivalen (på förra årets låt, väl?) och blev omedelbart butter av att samma typ av poänglös smörja som pågick när jag åkte pågick än.

”Så ska det låta”, program med Markoolio, ”Körslaget”, sinnessjuka mängder reality-teveserier, samma gamla låtar på radio som alla vill höra 100 gånger till, kändiskåta mediebloggare, babbelhuvuden i radio och teve... ja, hela floden av dravel som är så rolig att irritera sig på.

Sedan läste jag om Erik Videgård och ingenting var roligt längre.

Trebarnspappan Erik Videgård, 50, är allvarligt cancersjuk, cancern sitter i halsen. Han har rätt till sjukpenning. Men den är bestämd till 0 kronor. Ja du läste rätt. Noll kronor.

Jag tycker mycket om Försäkringskassan. Att vi i Sverige har något så fint som en statlig myndighet som tar hand om samhällets svaga är så vackert, så älskvärt, så folkhemmet.

Själv fick jag cirka 60 000 kronor förra året – för att vara pappaledig! Så magiskt. Och snart ska jag vara ledig igen och lär få en slant då också.

Men tråkigt ofta fungerar inte systemet. Klagomålen på och bitterheten mot Försäkringskassan saknar motstycke i Sverige.

Jag är övertygad om att F-kassans hårt arbetande tjänstemän inte snålar med bostadsbidrag, sjukpenning eller annan socialförsäkring av personlig oginhet. De är fast i snåriga regelverk och det är förstås ont om pengar. Och det går aldrig att hitta någon närmast ansvarig, F-kassan är en grå Kafka-massa.

Men vi har en borgerlig regering och därmed är det den borgerliga regeringen som är ansvarig.

Så, Fredrik Reinfeldt (M), fixa det här! Ni kallar er det nya arbetarpartiet. Visa det. Höj skatterna, om så krävs. Ingen ska behöva fastna i byråkratisk idioti, existensminimum eller utslagenhet. Och om en och annan påstådd ”bidragsfuskare” lyckas må det vara hänt. Det är det värt för att Sveriges finaste instans ska fungera för dem som behöver den.

Krögaren Erik Videgård känner jag en smula, jag har haft mycket roligt på hans lokaler genom åren. Han är en utsökt vänlig gentleman och en baddare på mat, allt från svensk husman till det äkta kinesiska köket.

Alla gillar Erik. Men det spelar ingen roll. Han hade kunnat vara tidernas största skitstövel, ingen ska behandlas så här i Sverige.

Videgård har haft egen firma, drivit krog i Moskva under några år på 00-talet och skrivit fel i något formulär, där någonstans ligger det byråkratiska problemet. Viktigare: Sedan 1975 har han arbetat och betalat skatt i Sverige och inte haft en sjukdag sedan 1992, innan cancern.

Och nu får han noll kronor.

Det är en stor skam. Det är fruktansvärt. Det är åt helvete.

Statsministern, det här är så ovärdigt för dig, för Sverige, för Försäkringskassan – och för en man som kan vara döende i cancer.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN