Läkare ratar donationsförslag

Av: Mikael Stengård

Publicerad:

"Strider mot lagarna"

Forskare föreslår att anhöriga ska få 30 000–40 000 kronor för begravningen i utbyte mot att de anhöriga säger ja till organdonationer från avlidna.

Men förslaget får tummen ner av transplantationsläkare.

– Det strider mot andan i transplantationslagen, säger Gunnar Söderlund, överläkare transplantationskirurgkliniken i Huddinge.

Tre forskare på Linköpings universitet föreslår i dag att anhöriga ska få betalt om de säger ja till organdonationer från avlidna. Pengarna ska gå till begravningskostnader eller välgörenhet.

Syftet är att få bukt med bristen på donatorer i Sverige.

Andra vägar

Men förslaget får kritik av expertisen.

– Det strider både mot transplantationslagen och Världshälsoorganisationens förskrifter, som förbjuder all handel med organ och vävnader, säger transplantationskirurgen Gunnar Söderlund.

I stället för att erbjuda anhöriga pengar finns det andra vägar att gå, anser Söderlund.

– Det kan handla om att införa andra rutiner på sjukhusen, för att ett organ ska kunna transplanteras måste den döende patienten läggas upp på intensiven, det sker inte i dag.

Sverige nästan sämst i klassen

Sverige ligger under genomsnittet för antalet transplantationer per miljoner invånare. Vi har cirka 13 donatorer per en miljon invånare per år. Det innebär att ungefär 100 personer som avlider får sina organ donerade varje år.

Spanien som ligger i topp i Europa har cirka 40 donatorer per en miljon invånare per år.

Bristen på organ i Sverige leder till att många personer dör varje år i vänta på en donator, enligt Gunnar Söderlund.

Publicerad: