Nyheter

Waidelich: Regeringen bedriver häxjakt

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Borg bet ifrån: Det hörs betonghäckar lång väg

Finansminister Anders Borgs och Socialdemokraternas politiske talesman Tommy Waidelichs första budgetdebatt blev en hätsk tillställning.

Waidelich anklagade regeringen för häxjakt på arbetslösa – och Borg bet ifrån.

– Jag hör hur de gamla betonghäckarna drar igång cementblandarna.

I morse presenterade Anders Borg (M) regeringens ekonomiska vårproposition.

Efter lunch drabbade finansministern sedan för första gången samman med Socialdemokraternas politiske talesman Tommy Waidelich i en budgetdebatt i riskdagen.

Waidelich gick till attack direkt och riktade in sig på jobben.

– Det råder massarbetslöshet samtidigt som företagen vill anställa. När man som den här regeringen drar ner på utbildningar och försämrar matchningen på arbetsmarknaden drabbar det hushållen. Den ekonomiska tillväxten riskeras och konsumtionen hämnas, sa Waidelich.

Få vänligheter

Han kallade regeringens förda arbetsmarknadspolitik för en ”missmatchning”, där de som behöver jobb inte får de jobb som finns, eftersom det saknas satsningar på rätt utbildningar.

– Här flaggas det för fortsatta skattehöjningar, men det saknas åtgärder för missmatchningen. Nu krävs det politik som sätter jobben främst med satsningar på välfärden.

Anders Borg började med att hälsa sin nya motståndare välkommen, men där tog vänligheterna slut.

– Varenda människa som sätter sig i bilen och åker till jobbet med socialdemokraternas politik ska ha höjd skatt. Det är riktade missiler mot matchning. Jag skulle önska att Socialdemokraterna förnyade sig, men här hörs det hur de gamla betonghäckarna drar igång cementblandarna. Här ska det byggas murar, sa Borg.

– Du kan gömma dig bakom betonghäckar Borg, men missmatchningen är regeringens ansvar, replikerade Waidelich.

"Rena häxjakter"

Sen anklagade Waidelich regeringen för häxjakt på arbetslösa och sjukskrivna.

– Er arbetslinje är smal och torftig med skärpta regler för arbetslösa och sjuka, ibland med rena häxjakter. Sänkta skatter är det ända ni kommer med. Ni har ingen politik som klarar jobben i dag, sa han.

Sverigedemokraternas Johnny Skalin efterlyste ett samarbete med Socialdemokraterna. Han sa att det finns stora möjligheter att komma överens om många frågor.

– Jag bjuder in Tommy Waidelich till öppna samtal, sa Skalin.

Skuggbudget

Waidelich svarade:

– De som vill bekämpa orättvisor kan räkna med Socialdemokraterna.

Om två veckor ska Socialdemokraterna presentera en skuggbudget till regeringens ekonomiska proposition.

Än så länge är det oklart vad den innehåller, men Waidelich sa i debatten att Socialdemokraterna bland annat kommer att presentera åtgärder mot missmatchningen, förslag på satsningar i infrastrukturen och klimatsmarta investeringar i byggsektorn.

Debatten pågår – texten uppdateras

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: