Reglerna ses över

NYHETER

Efter Aftonbladets avslöjande om Håkan Juholts hyresersättning – nu ses riksdagens regler för ledamöternas lägenheter över.

– Är man två ska man bara få halva hyran, det är helt uppenbart för mig, säger Johan Pehrson (FP).

Hittills har fem ledamöter betalat tillbaka felaktig ersättning.

Aftonbladets avslöjande om att Håkan Juholt har fått ersättning för hela sin lägenhet i Västertorp från riksdagen trots att också hans sambo bor där, har fått stora effekter.

Hittills har fem riksdagsledamöter betalat tillbaka felaktig ersättning - förutom Håkan Juholt (S) också Centerpartisterna Erik A Eriksson och Emil Källström samt Moderaterna Anne-Marie Brodén och Betty Malmberg.

Men nu har dessutom frågan diskuterats i Riksdagsstyrelsen, skriver tidningen Riksdag & Departement. Det är riksdagens högsta beslutande organ och består av talman Per Westerberg (M) och riksdagspartiernas gruppledare.

Kan behöva förtydligas

Riksdagsförvaltningen tar stöd i skattelagstiftningen och en rad olika paragrafer när det handlar om riksdagsledamöternas boende. Tolkningen har varit att det endast är ledamoten själv som ska få ersättning, inte eventuella inneboende.

Men eftersom flera ledamöter har ansett att reglerna har varit svåra att förstå ska nu alltså regelverket gås genom och eventuellt förtydligats.

– Reglerna finns där, de behöver nog inte ändras särskilt mycket. Men man måste förtydliga så folk förstår. Det första man kan göra är att ta fram en ny blankett, säger Johan Pehrson, en av ledamöterna i Riksdagsstyrelsen.

”Viktigt att frågetecken rätas ut”

Vid onsdagens möte bestämde styrelsen att ge riksdagsförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på hur reglerna kan förtydligas. Förslaget ska läggas fram vid nästa möte den 16 november.

– Det är viktigt att eventuella frågetecken rätas ut, säger Anna Kinberg Batra (M).

Men också Socialdemokraternas gruppledare Carina Moberg är för en översyn av regelverket.

– Man kan alltid vara efterklok, det är alltid lätt när någonting har inträffat att vara det. Reglerna har funnits länge. Men det viktigt att de är tydliga, säger hon till Riksdag & Departement.

Håkan Juholts hyresersättning har granskats av åklagare, som lade ned förundersökningen med hänvisning till otydliga regler. Beslutet har överklagats och en överprövning kan komma att ske. S-ledaren själv har dock flera gånger sagt att han har gjort fel och också bett om ursäkt. Juholt har betalat tillbaka 160 000 kronor till riksdagen.

Alldeles nyss avslöjade Ekot att det inte blir någon överprövning av Juholts hyresaffär. Detta eftersom de som överklagat åklagarens tidigare beslut inte hade rätt att göra det.