Mejla

Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Macho-Cameron breddar bilden

Publicerad:
Uppdaterad:

Har inga recept på hur unga ska få jobb eller sociala problem lösas

Foto: getty images/all over press

David Cameron fortsatte machoretoriken men lovade att även försöka lösa de sociala problem som kan ligga bakom kravallerna.

Men han gjorde ingen avbön från sina många drastiska förslag till hur de skyldiga ska straffas.

Fem människor är döda, över två tusen är gripna. Notan för förstörelsen kommer att landa på över två miljarder kronor.

Upploppen är Camerons stora huvudvärk just nu.

Ända sedan han brådstörtat men ändå motvilligt avbröts sin semester i Toscana har han lämnat efter sig det ena svavelosande uttalandet efter det andra. Cameron kom sent in i matchen och försöker ta igen förlorad mark genom att låta tuffare än någon annan.

I början gick hans stenhårda attityd ("detta är ren och skär kriminalitet och inget annat") hem hos britterna som också var arga och framförallt oförstående inför det plötsliga våldsutbrottet.

Omoral

Men för varje dag som går börjar fler och fler fråga sig om det verkligen är så enkelt att det handlar om ren kriminalitet och omoral. Många är kritiska mot Camerons ensidiga ilska.

Premiärministern hade tagit åt sig åtminstone en del av kritiken när han i dag talade till nationen.

– Det här har varit en väckarklocka för landet, sa Cameron stående mot en grafittimålad väg på ett ungdomscenter i hans eget parlamentsdistrikt i södra England.

– Sociala problem som legat som en varböld i årtionden har exploderat i ansiktet på oss.

För första gången medger Cameron med andra ord att det finns en social dimension bakom upploppen. Han lovade också att verka för att lösa de sociala problemen som ligger i botten.

Annan form av plundring

I samma andetag klagade han över en "moralisk kollaps i slowmotion" och hävdade att det finns en kultur av lathet, ansvarslöshet och själviskhet i samhället. Men pekade på att den inte bara finns i de fattiga lagren.

Bland annat tänker han på parlamentsledamöterna som tagit ut hundratusentals kronor i ersättning för privata utgifter. Också det en form av plundring med den skillnaden att polisen inte rycker ut.

Cameron kom inte med några recept på hur de sociala problemen ska lösas. Samtidig har hans regering lagt ett tufft sparprogram som stänger ungdomsgårdar, minskar ersättningar och på andra sätt gör de allra fattigaste ännu mer utsatta.

Gungar

Inte heller drog han tillbaka några av sina mer drastiska förslag om att de skyldiga till upploppen ska fråntas sina statliga hyreslägenheter och eventuella bidrag.

Cameron betonade vikten av att unga kommer ut i arbete. Men sa inget om hur det ska gå till i ett läge där världsekonomin står och gungar och arbetslösheten bland de unga redan ligger på 20 procent i många städer.

Cameron står i grund och botten kvar vid sina ursprungliga kompromisslösa åsikter om upploppen.

Hårda straff kan vara ett effektivt sätt att på kort sikt bekämpa bråkstakarna. Men utan krafttag som minskar klyftorna och gör Storbritannien till ett mer harmoniskt samhälle är risken stor att nya kravaller bryter ut om några år.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Publicerad: