Brudens far högg sin son

Av: Evalisa Wallin, Johanna Hellsten, Ingrid Carlqvist, Magda Gad

Publicerad:
Uppdaterad:

Gick till attack på dotterns bröllop
Mamman: ”Hur kan man göra så?”

FLERA SKADADES Bröllopet på Trollenäs slott i Skåne förvandlades till en blodig tragedi när brudens far plötsligt tog fram en stor kniv och högg sin son i magen. ”Jag var livrädd att han skulle dö”, säger mamman. Flera av gästerna skadades när de försökte brotta ner pappan och ta kniven i från honom.
Foto: Foto: KRISTER HANSSON
FLERA SKADADES Bröllopet på Trollenäs slott i Skåne förvandlades till en blodig tragedi när brudens far plötsligt tog fram en stor kniv och högg sin son i magen. ”Jag var livrädd att han skulle dö”, säger mamman. Flera av gästerna skadades när de försökte brotta ner pappan och ta kniven i från honom.

ESLÖV/STOCKHOLM. Bruden och brudgummen hade just sagt ja till varandra, när brudens far drog kniv.

Han stötte den i magen på sin äldste son.

– Han tänkte döda honom. På sin egen dotters bröllop. Hur kan man göra så, säger brudens mamma när Aftonbladet träffar henne på akutmottagningen i Lund.

Foto: Foto: KRISTER HANSSON
Mannen vårdades sent i natt på akutmottagningen i Lund.

Den 27-åriga dottern hade planerat sitt bröllop ett helt år och satsat massor med pengar. Hon och maken bor i Stockholm, men eftersom hela släkten finns i Malmö så valde de att gifta sig i hjärtat av Skåne – på vackra Trollenäs slott utanför Eslöv. Här skulle de vigas och här skulle festen vara ända till klockan två på natten.

Men knappt hade vigseln genomförts förrän bröllopet förvandlades till en blodig tragedi. Bruden hade valt att bjuda sin 52-årige far, trots att denne är i fejd med stora delar av familjen och även suttit i fängelse i sex månader för att ha misshandlat sin äldste son.

”Det är mitt fel”

– Min dotter ville så gärna att hennes far skulle vara med när hon gifte sig. Nu är hon helt förkrossad och säger: ”Det är mitt fel att min bror nästan dog”, säger mamman.

Utan förvarning drog fadern plötsligt fram en stor kniv.

– Jag såg den, jag såg hur han tog fram kniven men fick ändå för mig att han bara boxade vår son i magen.

När brudens mamma förstod allvaret kastade hon sig fram mellan sonen och fadern, precis som många andra. Bruden sprang fram till sin bror och hennes vita klänning färgades röd.

– Folk försökte ta kniven från min före detta man, men han ville inte släppa den. Han viftade vilt omkring sig och lyckades skada flera andra gäster.

Svårt att nå polisen

Men allvarligast skadad blev äldste sonen, 32.

– Det blödde så mycket från hans mage och jag var livrädd att han skulle dö. Han svimmade flera gånger och det dröjde evigheter tills ambulansen kom.

De panikslagna bröllopsgästerna försökte gång på gång komma fram till polisen, men mobiltäckningen var dålig på slottet och det dröjde uppåt en kvart innan polisen fick larmet. Därefter ytterligare en kvart tills de och ambulansen var på plats.

När Aftonbladet träffar mamman till den svårt skadade 32-åringen på akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund är hon askgrå i ansiktet och helt förbi av trötthet. Hon har små skärsår på händerna och har just fått beskedet att hennes son har opererats och att hans tillstånd är stabilt.

– Men jag får inte träffa honom förrän klockan fem på morgonen. Han behöver vila innan vi kan få komma in till honom, säger läkarna.

Sex fördes till sjukhus

Någon annanstans på sjukhuset vårdas ex-maken, under sträng polisbevakning. Han fick skallskador när övriga bröllopsgäster försökte hindra honom från att knivskära ännu fler.

– Hur kan man göra så? Vi var inte glada för att han skulle komma, men aldrig hade vi kunnat ana att han skulle ta med sig en kniv på sin egen dotters bröllop. Vad för slags människa knivhugger sitt eget kött och blod?

Totalt fördes sex personer till sjukhus. På söndagseftermiddagen hade alla skadade fått lämna sjuhuset, utan den misstänkte pappan och sonen som dådet ska ha varit riktat mot.

Sonen är allvarligt skadad men inte livshotande.

Ett kortare förhör har hållits med den misstänkte under dagen.

Och vid 14-tiden inleddes förhör med den knivskadade sonen.

Häktningsförhandlingen blir på måndag.

Publicerad: