"De har mirakulöst undvikit döden"

TT

Publicerad 2018-02-20

Fem dödades och tio skadades vid attacken den 7 april i fjol. Ytterligare 140 var nära att mista livet, enligt åklagaren. Arkivbild.

De befann sig på Drottninggatan i Stockholm när lastbilsattacken genomfördes.

Fem av dem dog, tio skadades svårt och ytterligare 140 var nära att mista livet, enligt åklagaren.

Nu trycker deras advokater hårt på de försvårande omständigheterna i målet.

– Mina klienter har varit ytterst nära att berövas livet, säger Sanna Bergenheim, målsägandebiträde för 14 av de personer som drabbades direkt av attacken.

– Det är viktigt att vi konstaterar att mina klienter inte bara är målsägande i förhållande till de mordförsök de har utsatts för, de är även målsägande i förhållande till det terrorbrott som Akilov har begått.

"Väldigt kylig"

Brottsoffren fick under tisdagen för första gången möjlighet att höra Rakhmat Akilovs egna ord om attentatet.

Innehållsmässigt var det inga nyheter, konstaterar Göran Hjalmarsson, advokat som företräder 13 brottsoffer. Men upplevelsen blev ändå laddad för de drabbade.

– Det blir starka känslor när man får höra honom. Han är väldigt kylig, säger Hjalmarsson.

– Han visar ingen ånger över huvud taget, fortsätter han.

Han säger att rätten kommer att få ta del av mycket starka berättelser från hans klienter.

– De har en sak gemensamt, nämligen att de mirakulöst har undvikit döden, säger han.

– Min klienter har också förhoppning om att få svar på ett antal frågor när det är Akilovs tur att berätta. Vi får hoppas att vi får svar på de frågorna, inte minst för att mina klienter ska kunna gå vidare i livet, säger Hjalmarsson.

Höga skadestånd

De drabbade har begärt höga skadestånd. Tillsammans kan de komma att yrka på 20 miljoner kronor, vilket kan bli ett av de största i svensk historia i samband med våldsbrott.

– Detta dåd riktar sig inte mot dessa enskilda individer, utan mot Sveriges befolkning och mot de personer från andra länder som befinner sig i Sverige. Detta är terroristbrottets kärna, säger advokat Jessica Sandberg.