Wikileaks-soldaten riskerar dödsstraff

avCarina Bergfeldt

Foto: AP
Riskerar dödsstraff Soldaten Bradley Manning, som misstänks för att ha läckt militära hemligheter till Wikileaks, riskerar nu dödsstraff.

Pentagon har utökat åtalen mot 23-årige Bradley Manning.

Den unge soldaten, som misstänks ha läckt hemliga uppgifter till Wikileaks, anklagas nu även för att ha ”bistått fienden”.

Ett brott som kan straffas med döden.

Allt som allt är det 22 nya brottspunkter som tillkom mot 23-åringen i går.

Bradley Manning, som arbetade som underrättelseanalytiker i den amerikanska armén, anklagas bland annat för att ha läckt krigsloggar från både Afghanistan och Irak på sammanlagt 620 000 sidor, samt att ha läckt hemliga diplomatiska dokument från amerikanska UD.

”Har bistått fienden”

Men den allvarligaste av de nya åtalspunkterna är enligt norska tidningen VG ”aiding the enemy” – att ha bistått fienden. Ett brott som kan straffas med döden.

Pentagon försäkrar dock att Manning, om han döms, inte kommer att få dödsstraff utan istället livstids fängelse, enligt en talesperson.

– De nya åtalspunkterna reflekterar bättre omfånget av brotten som Manning är anklagad för, säger Pentagons John Haberland, enligt VG.

Läckte video

Manning är sedan tidigare misstänkt för tolv olika brott, vilka bland annat är att olovligen ha laddat ned och skickat vidare en video från en hemlig amerikansk operation som visar hur amerikanska soldater i en Apache-helikopter skjuter ihjäl civila på en gata i Bagdad 2007.

Precis som i det tidigare åtalet nämns inte Wikileaks någonstans i de nya papper som åklagaren lämnade in i går.

Sedan i maj 2010 Bradely Manning sina dagar i en cell på en militärbas i Quantico, Virginia, i USA, där han väntar på att ställas inför rätta.