Ola Lindholm döms till dagsböter

avLinda Hjertén

NYHETER

Åtalades för ringa narkotikabrott

Foto: P-O Sännås
Ola Lindholm I dag faller domen. Foto: PO Sännås

Det har gått fem månader sedan polisen stoppade honom på Råsunda.

I dag fick Ola Lindholm, 40, sin dom.

Han döms till 30 dagsböter â 50 kronor för ringa narkotikabrott.

Klockan 11.00 meddelades domen.

Solna tingsrätt dömer Ola Lindholm för narkotikabrott, ringa brott. Påföljden är dagsböter på 1500 kronor. Han ska också betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Tingsrätten anser det bevisat att Lindholm hade 1, 9 mikrogram bensoylekgonin per milliliter i sitt urin och att det därmed är styrkt att Ola Lindholm brukat kokain den 10 april 2011 eller några dagar innan.

"Svårt att berätta"

Förra veckan hölls rättegången mot den förre barnprogramledaren och chefredaktören för Kamratposten, Ola Lindholm.

Han sa då att han har en förklaring till varför han testade positivt för kokain, men vad den är vill han inte säga.

– I dag vet jag vad som hänt men omständigheterna gör att det blir svårt att berätta det. För här i lokalen sitter folk som har som uppgift att exploatera mitt privatliv och jag kan inte ta det. Jag vet i dag och har vetat hela tiden att jag är oskyldig till att ha gjort det här, men jag har bara en sak kvar att försvara och det är mitt privatliv. Och det tänker jag försvara till varje pris, sa han då.

Solna tingsrätt skriver i domen att det är svårt att värdera Ola Lindholms påstående att han inte skulle tagit drogen medvetet eftersom han inte vill ge några detaljer om vad som hänt.

"Ola Lindholms invändning är allmänt hållen och saknar helt konkreta detaljer. Det finns helt enkelt inget underlag för att värdera Ola Lindholms invändning om bristande uppsåt. Invändningen saknar därför trovärdighet och kan lämnas utan avseende", skriver tingsrätten.

Muntorr och glansiga ögon

Det var vid 15.30-tiden, söndagen den 10 april, som Ola Lindholm stoppades av polis utanför Råsunda i samband med en fotbollsmatch.

Strax innan matchen var slut fick polisen höra på radion att gruppchefen ville att de skulle kontrollera en person med röd keps och grön jacka som hade suttit på läktaren.

– Vi letade efter tecken. Kontrollen är som ett samtal. Vi talade med honom och försökte iaktta. Jag såg att han var muntorr och hade glansiga ögon, typiska tecken vi försöker titta efter, sa en av polismännen som gjorde ingripandet mot Lindholm när han vittnade i rätten.

Polismännen tyckte att Lindholm visade tecken på narkotikapåverkan och bad honom att lämna ett urinprov. De såg även att Ola instinktivt var nere med sin hand i myntfickan.

"Kan vara spratt"

Urinprovet skickades vidare till Rättsmedicinalverket som visade nedbrytningsprodukter efter kokain, bensoylekgonin.

Lindholms advokat sa under rättegången att hans klient borde frias.

Han vet vad han och Ola tror har hänt men säger att han inte kan berätta det.

– Om han nu till exempel inmundigat en dryck, ett vanligt sätt att ta kokain eller amfetamin, som inte var avsedd för sig själv, kan det vara ett sätt. Det kan även vara ett spratt eller någon som vill jävlas, säger advokat Peter Lindqvist.

Ola Lindholm berättade under rättegången att han haft en jobbig tid sedan han togs av polis på Råsunda. Han har förlorat sina jobb och jagats i massmedia.
– Jag är redan dömd. I många människors ögon så är jag redan dömd, sa han i en intervju med SVT förra veckan.