Riksdagspartierna emot tiggeriförbud

avLisa Röstlund, Eric Thorsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I Sala kommun är alla partier överens. Tiggeri på allmän plats ska förbjudas.

På riksnivå tycker man helt annorlunda.

– Vänsterpartiets uppfattning är att man inte ska förbjuda tiggeri, säger riksdagsledamoten Josefin Brink (V).

Johan Linander (C):

– Att de undantar påskkärringar - man skulle tro att det var ett april-skämt. Vi har sagt på nationell nivå att vi inte vill ha ett förbud mot tiggeri. Dels är det svårt att avgöra, om någon spelar musik och har en kopp framför sig, eller gör pantomim - det är svårt att dra gränsen för vad som är tiggeri. Å andra sidan behöver de som tigger hjälp. Skulle de få böter skulle de inte kunna betala det. Människohandel måste vi sätta in kampen mot, men det måste ske genom andra lösningar än förbud.

Desirée Pethrus (KD):

– Jag tycker det är fel. Som jag förstått det får man inte göra så. Däremot kan man kräva av EU-medborgare att de ska kunna försörja sig själva - och ibland har det hänt att kommunerna vill komma åt det problemet, så det beror på vilken typ av tiggare det handlar om. Men generellt kan man inte och bör inte förbjuda tiggeri. Socialtjänsten har ett stort ansvar att hjälpa människor i sådana här situationer. Det här handlar om människor som är utsatta och som ska ha hjälp och stöd, inte repressalier.

Henrik von Sydow (M):

– Vi ser inget behov av ett förbud mot tiggeri. Det finns redan lagstiftning mot ofredande och människohandel som polisen kan använda, sade riksdagsledamoten Henrik von Sydow (M) i en artikel i Aftonbladet förra våren.

Johan Persson (FP):

– Den fattigdom och misär som ligger bakom tiggeri ska man bekämpa och inte förbjuda. Personer som mer eller mindre organiserat tigger ska man inte ta lätt på, men det är polisens sak att reda ut vilka som ligger bakom. Är det personer under 18 år som tigger ska socialtjänsten blixtsnabbt agera. Personer som kommer från andra EU-länder som tigger i Sverige och inte kan försörja sig ska kunna avvisas, men då ska det ske på korrekt sätt efter tre månader.

Sven–Erik Österberg (S):

– Det har ju aldrig funnits något behov av lagstiftning för det har aldrig varit något problem. Nu ökar klyftorna och fler människor är utsatta , men vi tror på att lösa detta genom socialtjänst och andra system, så att människor inte ska behöva tigga. Förbjuder vi tiggeriet har vi ändå problemet kvar i botten. När det gäller de kriminella ligorna så måste polisen så klart ha ordentliga befogenheter att lösa situationerna när de dyker upp, men det behövs det inget förbud för.

Josefin Brink (V):

– Vänsterpartiets uppfattning är att man inte ska förbjuda tiggeri. I de fall där människohandel ligger bakom är det hjärnorna bakom som man ska inrikta sig på och sätta dit. De som tigger är ju offer i de fallen. Man kan inte lagstifta bort en utsatt grupp, man måste inrikta sig på grundproblemen som hemlöshet och ligor, säger riksdagsledamoten Josefin Brink.

Mehmet Kaplan (MP):

– Vi är medvetna om att det är ett problem med ligor som operererar i Sverige. Vi behöver jobba mer omfattande med de här frågorna men Miljöpartiet tror inte att sättet att lösa problemet på är att förbjuda tiggeri.

Linus Bylund (SD):

– Vi är för ett sådant förbud. Att svenska medborgare tvingas tigga sker i väldig liten grad, det behöver man inte göra här. De som tigger är hitresta människor från andra länder och ligor där tiggarna utnyttjas. Om det är svenska medborgare som tigger ska de tas om hand. Att man inte kommer åt själva grundproblemet med människohandel genom ett tiggeriförbud är intressant del av diskussionen, men inte ett argument mot att förbjuda tiggeri, säger Linus Bylund, pressekreterare åt Jimmie Åkesson (SD).

Fotnot: Vi väntar på svar från övriga riksdagspartier och fyller på under dagen

Publicerad: