Nyheter

Gjorde fel med röster – i omvalet

Av: 

Pär Karlsson

Sebastian Chaaban

NYHETER

GÖTEBORG. Inget fick gå fel.

Men redan i natt hade nya allvarliga fel upptäcks i omvalet.

– Jag har talat med gråtande valchefer, kända för sin noggrannhet, och ändå händer detta, säger valchefen Bill Werngren.

Höstens regionval i Västra Götaland fick göras om efter att flera allvarliga fel påkommits. Sedan dess har valarbetarna i regionen jobbat hårt för att det skulle gå bättre denna gång.

Men på valnatten rapporterades flera felaktigheter. Flera personer som gick till vallokalen för att rösta fick vända hem igen då deras namn redan var avprickade i röstlängden.

”Orsakar gråt”

– Det är det värsta som kan hända, orsakar gråt och förtvivlan. Väldigt trist, säger Bill Werngren, valchef i Göteborg, till SR Skaraborg.

Han kände i går kväll till fyra liknande fall. Ett i

Falköping, ett på Guldheden i Göteborg och två i Rödbo på Hisingen.

– Det är den mänskliga faktorn som är orsaken. Alla som jobbar i vallokalerna har fått utbildning och ska använda linjal vid avprickning, säger Bill Werngren, chef för valkansliet i Göteborg, till GP.

Experten kritisk

Alla valarbetarna har inför omvalet fått extra utbildning. Många har berättat att de var peppade – det fick inte bli fel igen.

Men trots alla förberedelser blev det just så – fel igen. Lennart Nilsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, är mycket kritisk till hur omvalet genomfördes.

– Vid nästa val får man verkligen hoppas att det finns valobservatörer som kan granska det här. Att det sker i samband med ett omval där man utbildat och utfärdat särskilda anvisningar är ett stort nederlag, säger han till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter