”Lara är ingen klen, tjejig typ”

NYHETER

Efter överfallet – kvinnliga reportrar kallas hem

LOS ANGELES. Lara Logan, 39, var en av drygt 100 utländska journalister som bevakade frihetskampen i Egypten.

Efter det brutala sexövergreppet mot henne på Tahrir-torget kallar de amerikanska mediejättarna nu hem alla kvinnliga reportrar från Egypten.

Foto: Foto: US Army
samtal från Obama Lara Logan, 39, bevakade revolten i Egypten när hon utsattes för ett brutalt sexövergrepp. Hon vilar nu ut i hemmet i Washington. I går ringde Barack Obama upp och önskade henne lycka till med tillfrisknandet.

I går ringde president Obama till Lara Logan.

– Han önskade henne lycka till med tillfrisknandet, rapporterar CBS.

Det var CBS Logan jobbade för när hon i fredags, mitt under frihetsjublet, kom ifrån sina kolleger och omringades av fler än 200 män.

– De skrek ”jude, jude” åt henne, uppger CBS.

Männen misshandlade Logan och utsatte henne för brutala och utdragna sexövergrepp.

Den 39-åriga utrikeskorrespondenten från Sydafrika räddades till slut av en grupp kvinnor understödda av ett 20-tal soldater.

Hon backar inte

När hennes vänner och bekanta hörde att hon fått föras till sjukhus förstod de att hon var allvarligt skadad. Logan är nämligen lika känd för sin tuffa attityd i korrespondentrollen som hon är för sin bakgrund i modellbranschen.

– Hon är ingen klen, tjejig typ. En gång lät hon sy in ett läppstift i sin skyddsväst som ett skämt, säger en av dem i New York Post.

Upplopp, blodbad och personliga attacker har varit en del av Logans jobb i många år. Men hon har aldrig backat i sin roll som erfaren reporter i krigshärjade områden runt om i världen.

När hon var ”inbäddad” reporter hos amerikanska trupper vid den afghanska gränsen strax efter terrordåden i New York 2001 höll det på att gå riktigt illa.

Slets sönder av missil

Det militärfordon hon färdades i träffades av en missil. Insidan av Logans mun slets sönder och hennes ansikte blev blåslaget.

Men när armén ville skicka hem henne slog hon bakut.

– Jag blev rasande, sa hon i en intervju med Washington Post 2008.

– Jag hade redan varit med om en sprängning. Jag sa bara att jag skulle lägga på en ispåse. Det fanns inte en chans i helvetet att jag skulle dra.

Men efter övergreppen i Egypten tog hon första bästa plan till USA. Fram till i går vårdades hon på sjukhus i New York. Nu vilar hon ut i hemmet i Washington.

Växte upp i Sydafrika

Logan växte upp i Sydafrika. Redan efter high school fick hon jobb på Sunday Tribune i Durban.

Hon flyttade till USA för att försöka slå sig fram som journalist, men jobbade den första tiden som värdinna på nattklubben Water på Manhattan i New York.

Hon drygade ut hushållskassan med modelljobb för en varuhuskedja.

Men hon ville inte släppa journalistiken så när hon fick jobb på en lokal tv-kanal återvände Logan till Sydafrika.

Snart avancerade hon till frilansande reporter i Mellanöstern för de stora amerikanska radio- och tv-kanalerna, placerad i Jerusalem.

Det var uppdragen där som gav henne en eftertraktad tjänst på det prisbelönta samhällsprogrammet ”60 minutes”.

Har en tvåårig dotter

Privat har hon betalat ett högt pris för framgången. Medan hon jobbade i Bagdad i mitten av 2000-talet sprack hennes sexåriga äktenskap med det före detta basketproffset Jason Siermon.

2008 inledde hon ett förhållande med en amerikansk investerare i Irak, Jospeh Burkett. Han råkade i gräl med en av Logans expojkvänner, CNN-korrespondenten Michael Ware, i ett så kallat ”safe house” i Bagdad.

Skandalen följdes av avslöjandet att Logan då var gravid med Burketts barn. I dag är de gifta och har en tvåårig dotter.

Logan har enligt nyhetsrapporter redan uttryckt en önskan om att återvända till jobbet.