Hells Angels delaktiga i massiv bilstöldshärva

NYHETER

37-årig man gripen – har kopplingar till mc-gänget

1 av 6 | Foto: Scanpix
Mannen hade kopplingar till Hells Angels. (Arkivbild.)

En 37-årig man med kopplingar till Hells Angels misstänks för stölder av minst 40 lyxbilar.

Mercedes, BMW och Porsche är bara några av de bilmärken som mannen riktat in sig på.

De stulna lyxåken är värda minst 20 miljoner kronor.

I flera år har polisen i Skåne arbetat med en omfattande stöldhärva av lyxbilar i Sverige, Danmark och Tyskland. För bara ett par veckor sedan greps en 37-årig man som tros vara spindeln i nätet av stölder och förfalskning.

– Han är vår misstänkte huvudman här i Sverige, och i viss mån även en form av huvudman i Danmark även om han inte är ensam, säger Nils Erik Erlandsson, kriminalinspektör länskriminalpolisen Skåne.

Kopplingar till Hells Angels

Enligt polisen har mannen kopplingar till Hells Angels, och man misstänker att medlemmar i Hells Angels är ledande i den typ av brottslighet som 37-åringen har begått.

– Han är dansk medborgare och kopplingarna finns där. Men jag kan inte uttala mig om hur, säger Nils Erik Erlandsson.

Fler än 40 bilar har polisen har stulits härvan, varav elva av dem i Sverige där 37-åringen var bosatt 2007-2008. I genomsnitt är lyxbilarna värda en halv miljon var och 37-åringen har varit registrerad på fordonen när de tagits in i Sverige.

Mannen greps i Danmark efter att polisen i Sverige, Danmark och Tyskland under ett år arbetat tillsammans med att spåra gärningsmännen bakom härvan. Genom att manipulera chassinumret på de stulna bilarna och registera dem i ett annat land har de kunnat säljas vidare till bilhandlare.

Blir av med bil

Privatpersoner som köpt någon av de stulna bilarna får lämna tillbaka fordonen – utan att ersättas.

– Man blir inte misstänkt för häleri, men kan inte desto mindre bli av med bilen. Den ska återgå till ursprungliga ägare utan lösen, säger Nils Erik Erlandsson.

Den gripne 37-åringen är nu misstänkt för grovt häleri i Sverige, och troligtvis för samma brott i Danmark och Tyskland.