Nätet avslöjar medhjälparen

avMartin Ekelund

Terrorinspelningen lades ut på Taimours Youtubekonto – efter hans död

Foto: PRIVAT
NÅGON HJÄLPTE TILL Taimour Abdulwahab med hustrun. Efter hans död har aktiviteten på hans eget Youtubekonto varit hög.

Beviset för Taimour Abdulwahabs medhjälpare finns på Youtube.

Ett dygn efter sprängningen publicerades ocensurerade versioner av hans ljudinspelningar på hans eget konto.

– Det låter intressant. Vi måste titta på det, säger Mikael Gunnarsson på Säpos ledningscentral.

BEVISET På Youtube-kanalen publicerades de ocensurerade ljudklippen – vilket betyder att någon annan än Taimour hade egen tillgång till materialet.

Aftonbladet har tidigare kunnat avslöja att Säpo är helt övertygade om att flera personer fanns i bakgrunden då Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm mitt under julruschen.

Nu finns för första gången konkreta bevis på att fler stöttat honom i attentatet.

Tio minuter före självmordsdådet den 11 december i Stockholm skickade Abdulwahab inspelningar på tre olika språk till nyhetsbyrån TT, Säpo, sin familj och sin hustru. En svensk version med förvrängd röst publicerades dagen efter. Först den 15 december offentliggjordes de ocensurerade ljudklippen.

Bildsatta klipp

Men på Youtube-kanalen Mona123Timo publicerades redan den 13 december de ocensurerade klippen på samtliga tre språk. Personen som ligger bakom har alltså på egen hand haft tillgång till materialet.

De är även omsorgsfullt bildsatta. Bland annat med bilder som anspelar på de 72 jungfrur som en martyr kan vänta i paradiset.

”Avslöjade inget”

Youtube-kanalen har varit registrerad i över fyra år och där finns filmer publicerade som endast Abdulwahab själv eller människor i hans närhet kan ha haft tillgång till. Bland annat är det videosekvenser från hans och hustrun Mona Thwanys hus i Luton, England.

Mona Thwany berättade i går i en intervju i brittiska tidningen News of the world att hon inte kände till sin makes planer.

– Han avslöjade aldrig sin hemliga sida för mig. Kanske är det en kulturell grej. Som muslimsk fru förväntas jag inte ha någon insyn i hans liv. Jag gav honom avskildhet.

Kontot används

Efter Taimour Abdulwahabs död har aktiviteten på kontot varit hög. Bland annat gjordes det om till en hyllningsplats för honom med mängder av privata bilder. Flera nya prenumerationer har också startats på allt från sminktips till extrema islamistiska organisationer.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tycker att uppgifterna är mycket intressanta.

– Det här är anmärkningsvärt. Det ska bli väldigt intressant att se vem som ligger bakom.

Han förutsätter att den brittiska säkerhetstjänsten redan känner till kontot.

– De har plockat in vad som fanns av datorer och grejor.

På Säpo fanns i går ingen ansvarig för utredningen tillgänglig. Men Mikael Gunnarsson på ledningscentralen tog tacksamt mot informationen.

– Det låter intressant. Vi måste titta på det, säger han.