Nyheter

Röstade med alliansen nio gånger av tio

NYHETER

I de omröstningar i riksdagen där Sverigedemokraterna kunnat fälla avgörandet röstade partiet i drygt 91 procent av fallen med regeringen. Det visar en sammanställning som riksdagens utredningstjänst (RUT) gjort på uppdrag av Socialdemokraterna.

Av de totalt 133 huvudvoteringarna i kammaren var 48 stycken sådana där SD kunnat fälla avgörandet. I 44 av dem röstade SD med de borgerliga.

Under riksmötet hölls fram till den 21 december totalt 133 huvudvoteringar. Vid 91 av dem (68,4 procent) röstade SD med regeringen. Vid 8 tillfällen (6,0 procent) röstade SD på samma sätt som ett eller flera av de rödgröna partierna.

Vid 38 omröstningar (41,8 procent ) röstade ett eller flera av de rödgröna partierna med regeringen. De rödgröna stödde alltså regeringens förslag oftare än vad Sverigedemokraterna stödde de rödgröna.

Stöd också från S

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg förklarar varför partiet beställt RUT-undersökningen.

– Det har påståtts att vi aktivt samarbetar med Sverigedemokraterna för att komma åt regeringen. Men undersökningen visar att regeringen sitter kvar på grund av indirekt stöd från Sverigedemokraterna, säger han till TT.

Men undersökningen visar att regeringen också sitter kvar tack vare stöd från bland andra Socialdemokraterna. I drygt 41 procent av huvudvoteringarna röstade S eller något av de andra rödgröna partierna med regeringen.

– Jo, så är det ju och det var ju likadant när vi satt i regeringsställning, att de borgerliga röstade med oss. Det finns ju frågor där man inte har någon motsatt uppfattning och vi driver ju inte oppositionspolitik bara för att vara emot regeringen.

”Har inte gjort upp på förhand”

När SD röstar som Socialdemokraterna är det för att partiet "hänger på" S, inte för att man gjort upp i förhand, framhåller Sven-Erik Österberg.

– Jag vet inte vilka kontakter regeringen har. Jag har fått indikationer på att de har överläggningar med SD, men jag vet inte, säger han.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter