Större risk att cykla än köra mc

Publicerad 2011-06-08

Sex gånger fler cyklister skadas i trafiken jämfört med motorcyklister

Drygt 6 000 cyklister skadas i trafiken på ett år – jämfört med knappt 1 000 motorcyklister.

Enligt trafikpolisen är en anledning att cyklister bryter mot fler trafikregler.

Det tycker även Aftonbladets läsare – nästan 60 procent tycker att cyklister är farligast i trafiken.

Att ett större antal trafikanter skadas på cykel än motorcykel beror inte enbart på att det är fler som cyklar, menar trafikpolisen.

– En cyklist är mer oskyddad och utsätts för ett större antal riskabla situationer än en motorcyklist, säger Hans Brandt, förundersökningsledare på trafiksektionen vid Stockholmspolisen.

Cyklister följer inte regler

Polisens erfarenhet är att cyklister ofta bryter mot trafikregler, cyklar i vitt spridda miljöer och inte skyddar sig lika bra som motorcyklister.

– Man kanske cyklar närmare parkerade bilar, och då kan svåra olyckor uppstå om en bildörr plötsligt öppnas framför cyklisten. Många cyklister kör mot rött, bryter mot väjningsplikten och har inte hjälm lika ofta som motorcyklister. Andra trafikanter och fotgängare håller sig också närmare en cyklist än en motorcyklist, vilket gör att hela trafiksituationen blir mer intensiv för cyklister, säger Hans Brandt.

Aftonbladets läsare tycker att cyklisterna är trafikens värsta syndare. Över 19 000 röstade på vilka som är farligast – bilister, cyklister eller fotgängare. 59 procent tyckte cyklister, 31 procent bilister och 10 procent fotgängare.

Fler cyklister behöver åka fast

Tomas Pettersson, förundersökningsledare för trafikbrott vid regionalpolisen i Stockholm, menar att kontrollen av cyklister behöver bli bättre.

– Jag cyklar själv till och från jobbet varje dag och jag märker att många cyklister bryter mot trafikreglerna. För att minska olyckorna skulle övervakningen av cyklisterna behöva skärpas, säger han.

Enligt den senaste statistiken från Transportstyrelsen skadas 6 546 cyklister på ett år, jämfört med 997 motorcyklister.

3 958 skadas lätt (459)

2 223 skadas måttligt (372)

365 skadas allvarligt (166)

Siffrorna för motorcykel står inom parentes. Statistiken är från 2009 och gäller enbart trafikskadade som har sökt sjukhusvård.

Är cyklister större idioter än bilister?

När jag cyklar skriker jag på bilister som inte blinkar när de svänger. Och när jag kör bil avskyr jag cyklister som vinglar omkring över hela vägen.

Hur ska vi samsas bättre på gatan? 15:00 kan du släppa loss trafikraseriet och chatta med Aftonbladets trafiksnille Robert Collin. /Karin Magnusson

Cyklade för fort – togs av
polis

ANNONS