Bjereld tror inte på snabba förändringar

"Det blir en skör regering"

Efter tio år får den sittande högerregeringen i Danmark lämna ifrån sig makten till oppositionen.

Men den som förväntar sig radikala förändringar lär bli besviken.

– Det är en väldigt spretig koalition som ska samsas, säger den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

Ulf Bjereld, statsvetare.
Ulf Bjereld, statsvetare.

Kvällens valresultat: Danmark får ett regeringsskifte och socialdemokratiska Helle Thoring-Schmidt blir landets första kvinnliga statsminister.

"Skör regering"

– Det är inget överraskande resultat, men jag tror inte att det innebär några större förändringar i den ekonomiska politiken, som valrörelsen framförallt handlat om. Det blir en skör regering, en väldigt spretig koalition som ska samsas, säger Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

På längre sikt tror dock att Ulf Bjereld att en vänsterregering skulle kunna sätta sin prägel på landet.

– Jag tror att de skulle satsa mer på investeringar i infrastruktur och arbetsskapande åtgärder, snarare än skattesänkningar.

"Ny politisk ton"

Ett regeringsskifte kan även innebära ett förändrat politiskt klimat, tror Ulf Bjereld.

– Det vi i Sverige kommer att märka är att tonen i det politiska samtalet i Danmark förändras till följd av att Dansk folkeparti mister sin position i regeringen. Invandringsfrågan hade en blygsam ställning i valrörelsen och kommer nog även att ha det framöver, säger Ulf Bjereld.

Varför röstar danskarna så här?

– Jag tror att det har funnits en stor trötthet på den borgerliga regeringen. Den har suttit i tio år, vilket är väldigt länge i europeiska mått mätt. Samtidigt fanns det en trötthet hos den sittande regeringen. Man lyckades inte formulera några visionära förslag och visade ingen kreativitet för att utveckla politiken.

Publisert: