Lättnad efter grekiskt ja

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Osäkerheten består efter den grekiska regeringens seger i förtroendeomröstningen. Men ekonomer och politiker är lättade.

– Ett glädjebesked för EU, säger Leif Pagrotsky, socialdemokrat och informell rådgivare till Greklands regering.

Pagrotsky anser att premiärminister Giorgos Papandreous auktoritet stärks inför den viktiga omröstningen om sparpaketet nästa vecka. Han hoppas också att Europas konservativa partier sätter press på den konservativa grekiska oppositionen som hittills sagt nej till paketet. Det gäller även de svenska moderaterna, vars finansminister Anders Borg fällt hårda omdömen om den grekiska oppositionen.

Helt nödvändigt

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist anser att resultatet av förtroendeomröstningen var "helt nödvändig".

– Hela världen har ju hållit andan, och det hade varit ett mardrömsscenario om regeringen hade fallit. Men vi har inte kommit i mål än. Det är flera hinder kvar att passera.

Bergqvist hoppas att det grekiska parlamentet passerar det andra hindret genom att säga ja till krispaketet nästa vecka. Han hoppas även att EU:s finansminister undanröjer det tredje hindret genom att i juli ge klartecken för nödlånet på tolv miljarder euro i juli.

– I min värld finns ingen annan väg än att landet måste få pengar, säger han.

Osäker period

Bergqvist konstaterar att Grekland – även om alla hinder kan passeras – har fortsatt stora problem.

– Det regeringen försöker lösa här och nu är ju det akuta likviditetsbehovet. Frågan kvarstår fortfarande: Kommer den grekiska ekonomin, det politiska systemet, det sociala systemet och demokratin att mäkta med de här åtgärderna? Det är osäkert, och därför tror jag att vi är inne i en osäker period som består ett bra tag framöver.

Bergqvist förespråkar en skuldnedskrivning för att minska osäkerheten.

– Grekland måste få hjälp med sina skulder, man måste få en nedskrivning av sina skulder, säger han.

Inga svenska pengar

Bergqvist ser det som att krisen befinner sig i "slutet på början av en ganska utdragen process". Även Portugal och Spanien kan komma att behöva få hjälp att hantera skuldbergen, enligt hans bedömning.

– Det kommer att ta tid att lösa de här problemen, konstaterar Bergqvist.

Det är fortfarande inte aktuellt att stoppa i några svenska pengar i de grekiska räddningspaketerna.

– Det grekiska paketen skiljer från de andra, i den måtto att det är bilaterala åtaganden från euroländerna och Sverige är inte ett euroland. Så det är inte aktuellt att svenska pengar ska användas i det här sammanhanget, sade finansminister Anders Borg.

”Påtaglig ansvarslöshet”

Han fortsatte:

– De här paketen är bra och absolut nödvändiga, kraftfulla på skattesidan med höjningar och tydliga med minskade utgifter. Men det är fortfarande så att man har en mycket hög skuld och mycket betydande underskott. Vår egen erfarenhet skulle tala för att man skulle förstärka de här paketen för att skapa ytterligare säkerhetsmarginaler.

– Det grekiska regeringen har haft en besvärlig sits, med problem som växt fram under decennier och det nuvarande regeringspartiet har ett mycket stort ansvar för det. Samtidigt tog de över när krisen redan var i full blom och det paket man förhandlat fram är både ansvarsfullt och nödvändigt.

Andrs Borg ger däremot ett mycket lägre betyg åt de grekiska oppositionspolitikerna.

– De är mycket ansvarslösa. Det är en högst påtagligt ansvarslöshet som präglar dem, sade han.

TT

Publicerad: