Nyheter

Alliansens attack – inför debatten

Av: 

Carina Bergfeldt

Dags för kamp I dag möts Reinfeldt och Juholt för första gången.
Dags för kamp I dag möts Reinfeldt och Juholt för första gången.

NYHETER

Ingen mjukstart här inte.

Alliansen värmer upp inför dagens debatt med en attack på DN:s debattsida.

”Alliansen är det enda enade regerings alternativet i svensk politik. Det finns ingen samlad opposition” skriver Anna Kinberg Batra, Johan Pehrson, Roger Tiefensee och Mats Odell.

I dag är det då äntligen dags.

I tre månader har Fredrik Reinfeldt (M) och Håkan Juholt (S) duckat för varandra och undvikit att mötas i debatter.

Nu går det inte att skjuta upp längre.

”Ingen samlad opposition”

Med start klockan 09.00 är det riksdagens sista partiledardebatt inför sommaruppehållet. Aftonbladet sänder debatten live och kommer även att göra minut för minut-rapportering.

Men redan i morse inledde alltså alliansen kampen – med en attack på Dagens Nyheters debattsida. Där skriver partiernas gruppledare Anna Kinberg Batra (M), Johan Pehrson (FP), Roger Tiefensee (C) och Mats Odell (KD) en gemensam artikel och konstaterar att det inte finns någon samlad opposition, och än mindre någon samlad oppositionspolitik.

Bra samarbete

”I dag genomförs riksdags årets sista partiledardebatt. Därmed sätts punkt för ett händelserikt år. Riksdagen har fått ett nytt parti och i partiledardebatten kommer två nya partiledare/språkrör att göra premiär. Trots ett nytt riksdagsparti och nya partiledare är det en splittrad oppo sition som ställs mot en enad Allians” skriver de på DN Debatt och konstaterar:

”Alliansen är det enda enade regeringsalternativet i svensk politik. Det är skillnad på att rösta emot regeringens politik och att formulera en gemensam oppositionspolitik. Alliansens samarbete tog form 2004 och vi har samarbetat med glädje och framgång sedan dess. Det tänker vi fortsätta med.”

”Förändrad politisk karta”

Kvartetten skriver att de oftast gått segrande ur strider:

”Valet 2010 gav Sverige en förändrad politisk karta. Stödet för Alliansen ökade, stödet för de rödgröna minskade och Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen. Mandatperiodens första år har varit såväl händelserikt som framgångsrikt. Trots ökat stöd fick Alliansen inte egen majoritet i riksdagen. Redan på valnatten var vi tydliga med att den parlamentariska situationen var problematisk. Första årets facit visar att Alliansregeringen klarat att få igenom centrala delar av sin politik. Arbetslinjen står alltjämt mot bidragslinjen” skriver de på DN Debatt.

Brukar vinna

De fortsätter:

”Med få undantag vinner Alliansen voteringarna i riksdagen. Och det är endast när Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstar tillsammans som regeringen förlorar.”
 

Hur tycker du att det första året med den nya uppställningen varit?

Diskutera nedan!

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: