Vilka är Muslimska brödraskapet?

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Många fruktar att förbjudna organisationen Muslimska brödraskapet ska ta över efter president Mubarak.

Aftonbladet reder ut vad brödraskapet är.

Aftonbladet lät religionsvetaren Mattias Gardell, KD-politkern Magda Ayoub som kommer från Egypten och statsvetaren Inga Brandell svara på frågor.

Vad är Muslimska brödraskapet?

En muslimsk organisation som grundades i Egypten 1928. Har spridits över hela världen och är förbjuden i många länder, bland annat Egypten.

På organisationens hemsida förklarar man bland annat att kvinnor i västvärlden är omoraliska och går emot koranens lagar - sharia.

– I trettiofem år har de bestämt tagit avstånd från väpnad kamp. Den islamiska samhällsordning de vill ha ska genomföras med fredliga medel, säger religionsforskaren Mattias Gardell.

Är Muslimska brödraskapet religiösa galningar?

Inte alls, menar religionsvetaren och författaren Mattias Gardell på Uppsala universitet.

– Det är en öppen organisation som publicerar tal, artiklar och böcker på sin hemsida. De bedriver hundratals sociala projekt: sjukvård, fattigvård, utbildning, alfabetiseringskampanjer, vuxenskolor och brunnsborrning. De är för religionsfrihet och demokrati.

Kristne svenskegyptiern Magda Ayoub, som skrivit en debattartikel om frågan, är inte lika säker.

– De har förstört, inte stulit, antika föremål på museerna eftersom de anser dem vara hedniska. De vill inte ha icke-muslimskt i landet. Det tycker jag är små, små tecken.

Vad är Muslimska brödraskapets roll i demonstrationerna?

Eftersom rörelsen är förbjuden har den hållit en låg profil och inte velat skylta med sitt namn. Nu börjar den dock att organisera protester.

Rörelsen sluter upp bakom Nobels fredsprisvinnare Mohamed ElBaradei, 68, som blivit oppositionens ledare.

– Jag och Muslimska brödraskapet har olika åsikt i många frågor. Men de har inte begått några våldsdåd på fem årtionden. De måste ingå i en koalitation, säger Mohamed ElBaradei.

Kommer kristna att förtryckas om Muslimska brödraskapet tar över?

Förre riksdagsledamoten Magda Ayoub (KD), är som kristen svenskegyptier orolig.

– Jag fruktar att man inför sharialagar, säger hon.

Religionsvetaren Mattias Gardell poängterar att det finns två falanger inom Muslimska brödraskapet. En yngre, mer liberal falang och en mer konservativ.

– 2007 kom de båda med manifest. De var överens om att man ska ha fria val och pluralism. En skillnad var att den konservativa falangen inte ville att icke-muslimer eller kvinnor skulle kunna bli landets president (som endast skulle ha ceremoniell funktion).

Hur stort stöd har Muslimska brödraskapet?

De flesta betraktare anser att 25-30 procent av befolkningen stöder dem.

Kan Muslimska brödraskapet ta makten i Egypten?

Statsvetaren Inga Brandell, specialiserad på Nordafrika och Mellanöstern, tror inte det.

– Nej. Den egyptiska armén är inte intresserad av den typen av regim, inte på kort sikt i alla fall. Visst finns det kanske islamister bland soldaterna men det är en modern armé som får hjälp från USA. Många har utbildats utomlands och har haft tidigare jobb till exempel inom Världsbanken. Islamisterna har inte resurserna och organisationen som krävs för att ta över.

Publicerad: