”Oslo-bomben var på 950 kilo”

Oslo-bomben innehöll omkring 950 kilo sprängmedel.

Den uppskattningen gör den norske bombexperten Per Nergaard.

– Det är helt unikt att bara 8 människor mister livet efter att cirka 1000 kilo sprängmedel exploderar i Oslo centrum, säger han till Dagsavisen, uppger NTB.

Per Nergaard, chef för minavdelningen i Norsk Folkehjelp, har tidigare uppskattat att bomben som detonerade i regeringskvarteret i Oslo innehöll kring 400-500 kilo sprängmedel. Men det var innan det uppdagades att en underjordisk tunnel, som ligger under platsen där bomben detonerade, sannolikt absorberat stora delar av kraften från explosionen.

Nu menar Per Nergaard att bomben mycket väl kan innehålla de 950 kilo sprängmedel som Anders Behring Breivik skriver om i sitt manifest.

”Rakt ned i marken”

Svante Karlsson, forskare vid FOI, säger till Aftonbladet att sprängverkan mot byggnaderna sannolikt hade blivit större om bomben varit placerat över solid mark.

– Om bomben står på en hård yta breder sig den mesta sprängverkan ut i en halvsfär. Om det däremot finns en tunnel under och den kollapsar så försvinner en del av sprängverkan rakt ned i marken som annars skulle ha gått uppåt, säger han.

Svante Karlsson säger att en gödselbomb av den typ Breivik använde sig av har en sprängverkan på uppskattningsvis 0,6-0,8 på en skala där sprängämnet trotyl har en sprängverkan på 1,0.

Få var på jobbet

En annan orsak till att under omständigheterna förhållandevis få människor miste livet i explosionen var att endast 190 av de 1 600 anställda vid de åtta departement som ligger runt platsen där bomben var placerad var på jobbet då explosionen inträffade, klockan 15.25 på fredagseftermiddagen.

Det visar uppgifter från de olika departementen som Dagsavisen tagit del av, skriver NTB.

DETTA HÄNDER: 15.00: Polisen i Norge håller presskonferens.

Publisert: