Pokémon stoppas i Saudiarabien

Samlarkort och spel skadar barnens hjärnor

Samlarkort och spel med Pokémon-figurer är skadliga för barnens hjärnor.

Det anser Saudiarabiens högsta religiösa auktoritet, som nu förbjuder de populära leksakerna.

4-åriga Nurfitri håller sin ryggsäck med den populära Pokémon-figuren Pikachu i Kuala Lumpur. Malaysias regering undersöker nu om Pokémonfigurerna strider mot islam, sedan serien bannlysts i Saudiarabien.

Pokémon-spel och kort blir bannlysta i Saudiarabien, rapporterar CNN.

Landets religiösa auktoritet anser att Davidsstjärnan förekommer som symbol på leksakerna. "Den är, som alla vet, knuten till internationell sionism och är Israels nationella emblem", skriver "Kommittén för vetenskaplig forskning och islamisk lag".

En talesman för Nintendo, som tillverkar Pokémon-spelen, förnekar att de innehåller religiösa symboler.

Skapades i Japan

Fenomenet Pokémon skapades i Japan för tre år sedan. Till en början fanns bara ett videospel, men snart dök även samlarkort, seriemagasin och böcker med figurerna upp.

Enligt Saudiarabiens religiösa auktoritet har Pokémon "tagit över många av våra studenters hjärnor, fångat deras hjärtan och blivit deras sysselsättning. De spenderar alla sina pengar på korten och tävlar med varandra för att vinna i spelen".

"Demonsikt"

Pokémonspelet har tidigare blivit mycket kritiserat i flera länder. En kristen kyrka i Mexiko har kallat spelet "demoniskt", och i Slovakien menar flera organisationer att tv-programmen om figurerna är skadliga för barn.

I Turkiet orsakade serien skandal förra året, när två barn hoppade ut från balkongen i ett försök att imitera Pokémon-figurer.

Båda barnen överlevde hoppet.

Maria Saving