Toppolitiker i nazi-register

Ledande Sverigedemokrater avslöjade av Säpo

Ledande företrädare för högerextrema

Sverigedemokraterna fanns på listan över de som fick Sveriges mest militanta nazisttidning, Info-14.

Tidningen drevs av nazistledaren Robert Vesterlund och han är nu åtalad för hets mot folkgrupp och för att ha hotat en polis i tidningen.

Nazistledaren Robert Vesterlund ligger bakom Info-14.
Nazistledaren Robert Vesterlund ligger bakom Info-14.

Sverigedemokraterna är utåt mycket måna om att inte blandas ihop med nazister.

I fem kommuner har partiets främlingsfientliga retorik varit så framgångsrik att de kommit in i kommunfullmäktige.

I slutet av 1999 beslagtog Säpo en dator i nazisten Robert Vesterlunds lägenhet i Bandhagen. I hårddisken fanns bland annat ett halvfärdigt nummer av Info-14 samt tidningens prenumerantregister.

Info-14 är den mest militanta nazisttidningen i Sverige. Tidningen har bland annat försvarat polismorden i Malexander och hyllat en grov misshandel av en homosexuell man under Pridefestivalen 1999.

Kända nazister och aktivister

I dag finns tidningen på internet. Så var inte fallet tidigare. Tidningen trycktes i mycket liten upplaga och det krävdes god insyn i nazistiska rörelser för att komma över ett exemplar.

Kundregistret som återfanns i Robert Vesterlunds dator omfattar 697 namn. Prenumeranterna var mestadels kända nazister och aktivister. Bland annat fanns 7:3-skådespelaren Mats Nilsson och John Hrons mördare på listan.

Aftonbladet har granskat prenumerantlistan och kan i dag avslöja att flera ledande Sverigedemokrater prenumererade på Info-14.

Däribland Jimmy Windeskog, 26, som tippas bli Sverigedemokraternas näste partiledare. I dag sitter han både i partiledningen och partistyrelsen.

Det hade han ingen aning om

Även Steve Larsson, medlem i Sverigedemokraternas partistyrelse, är med i Info 14:s prenumerantregister.

- Jag har ingen aning varför jag står i deras register. Däremot prenumererar jag på deras nyhetsbrev på nätet, men det gör jag bara för att se om jag själv blir hotad, säger Steve Larsson.

Han säger att han fått Info-14, men att han inte betalat för den.

Bland övriga Sverigedemokrater på Vesterlunds lista finns en kommunfullmäktigeledamot som avgick för ett år efter att ha blivit dömd för att ha bränt sprit hemma samt en styrelseledamot i en lokalavdelning i södra Sverige.

Rättegång mot Vesterlund

Aftonbladet sökte i går kväll Jimmy Windeskog, partiledaren Mikael Jansson, vice partiledaren Johan Rinderheim och andre vice partiledaren Torbjörn Kastell för en kommentar utan att lyckas.

Rättegången mot Robert Vesterlund börjar den 9 maj.

Jens Kärrman, Peter Karlsson , Katarina Larsson

Publisert: