Gruvarbetarna överger demokraterna: ”Trump räddade våra jobb”

UNIONTOWN, PENNSYLVANIA. I generationer röstade deras familjer på demokraterna.

Men nu har kolgruvearbetarna bytt sida.

– Så länge Donald Trump är president känns våra jobb säkrade, säger James Stewart, Josh Shaw och Ryan Heckler.

Utanför fönstret snöar det ymnigt. Vi sitter runt ett massivt ekbord och pratar under några timmar med tre gruvarbetare som alla röstade på Donald Trump. Och som tänker göra det igen om tre år.

De älskar sina jobb och de tjänar hyfsat. De röstar på den som är beredd att försvara deras utskällda industri.

I decennier var det demokratiska kandidater som slogs för kolgruvearbetarna. Men i valet 2016 tog Hillary Clinton avstånd från kolet. Det var ett avgörande misstag och en förklaring till varför hon förlorade.

Trump lovade att skapa massor av nya jobb inom kolindustrin vilket gav många röster.

– USA byggdes på kol och stål, förklarar Josh Shaw som jobbat tio år i kolgruvor och sitter nonchalant tillbakalutad i sin stol.

– Nu har folk glömt det och vill slänga bort oss som skräp.

Ryan Heckler, Josh Shaw och James Stweart är kolgruvearbetare i Pennsylvania.
Ryan Heckler, Josh Shaw och James Stweart är kolgruvearbetare i Pennsylvania.

Ingen tvekan

Han tvekade aldrig att rösta på Donald Trump.

– Men det kändes lite konstigt. Vi kolgruvearbetare har alla varit demokrater hela vårt liv och nu har vi plötsligt blivit republikaner för att vi vill behålla våra jobb.

Josh rättar till den grå kepsen. Han är hyfsat nöjd med vad Trump gjort under sitt första år.

– Jag är glad nu när Trump åter fått kolindustrin på fötter och jobben börjar komma tillbaka. Han har tagit bort en massa hämmande regler. Han kan göra mer men detta är en bra början.

Att Trump ibland låter munnen gå för mycket kan han irritera sig på.

– Men han har rätt att säga sin åsikt som alla andra. Det viktiga är att han hjälper oss.

Spottar snus

Ryan Heckler, har jobbat 20 år i olika kolgruvor men är ändå yngst av de tre. Han tycker inte det demokratiska partiet längre bryr sig om medelklassen.

– Deras fokus ligger på underklassen och illegala invandrare. Trump är affärsman. Han begriper att folk måste ha jobb och betala skatt om USA ska kunna betala sin statsskuld.

Ryan lägger armarna i kors över den svarta hoddietröjan. Han har precis lagt in en snus och spottar med jämna mellanrum i en pappersmugg.

– Man bygger inte ett land genom att ta från dem som arbetar och ge till dem som inte gör det. I dag är det många i USA som resonerar att ju mindre jag gör desto mer pengar får jag.

Gillar ”Rocketman”

Han tycker att alla amerikaner borde visa mer respekt för Trump.

– Han är trots allt landets överbefälhavare. Kanske var det inte så smart att kalla Kim Jong-un för "rocketman" men jag gillar att han gjorde det.

Han ler nöjt.

Ingen av de tre har varit arbetslösa mer än under korta perioder. De säger att de haft tur. De har många vänner som gått länge utan jobb. Josh har besökt delstaten West Virginia där många gruvor lagts ner och det inte finns några ersättningsjobb.

– Folk är otroligt fattiga. När gruvor läggs ner är det inte bara gruvarbetarna som blir utan jobb. Barerna där vi går och dricker öl efter skiftet får slå igen. Närbutikerna och maskintillverkarna kan inte längre sälja. Hela samhällen dör.

Obama hotade jobben

Medan Barack Obama var president var de hela tiden oroliga för att förlora jobbet.

– Han drog undan fötterna på kolindustrin med sitt tjafsande om miljövänlig energi, säger James Stewart, vars uppgift i gruvan är att kolla att säkerheten är ok och att det inte finns någon brandfara nere i gruvan.

– Jag är visserligen bara en enkel, korkad gruvarbetare men så mycket fattar jag som att det inte finns någon miljövänlig energi.

Han tar de många vindkraftverk som nu sätts upp i USA som exempel.

– De påstås vara miljövänliga. Hur mycket energi går det inte åt för att tillverka stålet till dessa gigantiska vindkraftverk? Varje år dödas mängder av fridlysta vithövdade örnar när de flyger in i kraftverkens vingar. Skjuter du en sådan får du ett långt fängelsestraff men när vindkraftverken dödar dem är det miljövänligt.

”Kör över Gore”

Han skakar på huvudet åt sakernas tillstånd och de övriga stämmer in med ett missnöjt muttrande. Om Trump står högt i kurs hos dem är det svårt att hitta någon som står lägre än "miljömupparna".

– Först pratade de om ozonhålet som skulle döda oss alla. Sedan var de regnskogarna som var problemet. Sen blev det global uppvärmning och klimatförändringar. Det är bullshit. Titta några hundra år tillbaka i tiden så ser du att det alltid funnit varmare och kallare perioder.

Ryans blick blir svartare än kol.

– Klimathotet är en fars som Al Gore hittade på. Jag skulle vilja köra över honom med bilen och sedan backa över honom en gång till. Så mycket han ställt till med för kolindustrin.

”Hej skithög”

Han ursäktar sina hårda ord med att jargongen är tuff mellan gruvarbetarna.

– Vi säger "hej skithög" när vi hälsar på varandra men vi menar egentligen bara hej kompis.

Alla hyllar de Donald Trump för att han lämnade Parisavtalet om klimatet.

– Hundratals saker bidrar till ökade utsläpp men det är bara kolet som alla skäller på, hävdar Ryan. Det är lobbyister och stora företag som försöker sälja in sina energislag i stället.

Invandringen är en annan fråga som fick dem att rösta för Trump. De är alla rädda att utlänningar ska komma och ta deras jobb genom att nöja sig med lägre löner.

Chuck Knisell, ombudsman på gruvarbetarfacket i Uniontown
Chuck Knisell, ombudsman på gruvarbetarfacket i Uniontown

Rätt kasta ut illegala

Josh tycker Trump gör helt rätt som vill kasta ut illegala invandrare.

– Vi ber dem göra rätt för sig eller sticka härifrån. Jag kan också jobba för tio dollar i timmen om jag inte behöver betala någon skatt.

Gruvarbetarna verkar nöjda med Trump men frågan är hur många nya jobb som egentligen skapats i kolindustrin.

När vi pratar med Chuck Knisell, ombudsman på gruvarbetarfacket i Uniontown är han inte lika hoppfull som de tre gruvarbetarna. Ändå är det bara ett år sedan han själv slutade jobba i gruvan och blev fackpamp.

– Trump har sagt mycket positivt om kol men så mycket konkret för gruvarbetarna har han inte gjort. Tyvärr tror jag inte det finns mycket presidenten kan göra. Problemet är att naturgasen är så billig att den konkurerar ut kolet. På sikt kommer ännu fler jobb i kolindustrin att försvinna oavsett vad Trump gör. Det enda som kan ändra på det är om priset på naturgas går upp.

”Som en tecknad serie”

Knisell bär en gråsvart pikettröja med fackets initialer, UMWA, och har ett fint kontor. Han ser med blandade känslor på Trumps framgångar bland hans medlemmar.

Facket uppmanar ofta sina medlemmar att rösta på en viss kandidat. I valet 2016 avstod de från att göra någon rekommendation.

– Hillary kunde vi inte ge vårt stöd eftersom hon var emot kol. Trump var för kolet men mot fackliga rättigheter så vi kunde inte stödja honom heller.

Fast det spelade inte så stor roll. Medlemmarna övergav i stora skaror demokraterna och röstade på Trump ändå.

Ombudsman Knisell oroar sig för vart USA är på väg när de hetaste kandidaterna inför valet 2020 är en avdankad stjärna i amerikansk brottning och en talkshow-värd utan politisk erfarenhet.

– Vi ska föreställa världens supermakt men när jag slår på tv:s är det som att titta på en tecknad serie.

Publisert:

LÄS VIDARE