Nyheter

Min ungdom var utsvävande - vi gick över gränser

NYHETER

Mette-Marits bekännelse om knarket

OSLO

Det har viskats och skvallrats i månader.

Med tårar i ögonen berättade Norges blivande prinsessa i går om sitt vilda förflutna.

- Mitt ungdomsuppror var ganska mycket starkare än många andras. Jag vistades i en miljö där vi gick över gränser, sa Mette-Marit Tjessem Høiby, 28.

TÅRÖGD Den blivande kronprinsessan av Norge hade en fusklapp när hon i går bekände sina ungdomssynder inför världspressen vid en mottagning på Kungliga Slottet. Hon läste med darrande röst och med tårar i ögonen. - För mig, på den tiden, var det viktigt att leva tvärt emot vad som var accepterat, sa Mette-Marit.
TÅRÖGD Den blivande kronprinsessan av Norge hade en fusklapp när hon i går bekände sina ungdomssynder inför världspressen vid en mottagning på Kungliga Slottet. Hon läste med darrande röst och med tårar i ögonen. - För mig, på den tiden, var det viktigt att leva tvärt emot vad som var accepterat, sa Mette-Marit.

Det blivande brudparet tog emot världspressen i Kungliga Slottets stora festsal.

Mette-Marit Tjessem Høiby, 28, klädd i ljusblå sidendräkt och med håret prydligt bakom öronen, höll sin kronprins hårt i handen. Svarade försiktigt på de drygt hundra journalisternas frågor. Ovant tittade hon på kronprins Haakon, som fick sköta de flesta svaren.

Efter att ha förklarat hur förväntansfull hon var inför bröllopet, tog presskonferensen en ny vändning.

- Jag har lust att ta upp en sak till. Jag vill berätta lite om mitt förflutna. Jag har en liten fusklapp med mig, det är viktigt att jag får med allt jag vill säga, sa Mette-Marit försiktigt.

- Mitt ungdomsuppror var ganska mycket starkare än många andras, tror jag. För mig, på den tiden, var det viktigt att leva tvärt emot vad som var accepterat. Det ledde till att jag levde ganska utsvävande. Jag vistades i en miljö där detta testades, och vi gick över gränser. Det har varit en väldigt dyrköpt erfarenhet för mig, som har tagit mig lång tid att bearbeta.

"Jag kan inte göra om mina val"

Exakt vad hon syftade på fick sin förklaring i nästa mening.

- Och för att det inte ska finnas några tvivel om var jag befinner mig i dag vill jag använda denna möjlighet till att ta avstånd från narkotika.

Hennes tidigare pojkvän, Morten Borg, som är pappa till sonen Marius, 4, dömdes till två års fängelse för knarkbrott för tio år sedan. Han kommer att närvara i kyrkan men är inte bjuden till festen efteråt.

- Jag vet att det här har varit svårt för många. Men jag kan inte göra om mina val, även om jag önskar att det vore möjligt, sa hon med en röst som knappt bar henne och med tårar i ögonen.

Haakon såg nöjd ut och strök bort en osynlig hårslinga från sin blivande frus panna.

- Det är väl inte konstigt att jag är kär i den här tjejen i alla fall, sa han och skrattade.

På frågan om han själv testat droger, dröjde han länge med svaret.

- Narkotika är en av de mest destruktiva krafter som finns i vårt samhälle. Jag har hört talas om - och känner - människor i sådana miljöer. Men jag har haft tur som har varit förskonad från narkotika. Det är jag tacksam för.

"En modig och ärlig kvinna"

Mette-Marit hade informerat kung Harald och drottning Sonja i förväg om vad hon skulle säga, och de hade inga invändningar.

I en exklusiv intervju med tidningen Verdens Gang efter presskonferensen berättade kung Harald att han ger sin blivande svärdotter sitt fulla stöd.

- Jag har alltid uppfattat henne som en modig och ärlig kvinna, och nu tror jag alla förstår vad jag menar, säger han.

- Jag har stor respekt för henne, både för det hon står för och för den människa hon är, säger kung Harald.

Fest i dagarna tre i Oslo

Elisabeth Lindham

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter