Nyheter

Jag svek inte Che Guevara

NYHETER

I 30 år har han pekats ut som förrädare - nu får han upprättelse

I över 30 år har Ciro Bustos i Malmö levt i skam, utpekad som mannen som förrådde Che Guevara.

Nu tyder allt på att han i stället skyddade sina revolutionära kamrater.

Uppgifterna om Ciro Bustos oskuld presenteras i en dokumentärfilm i SVT - den 17 januari kl 22.10 - av Erik Gandini och Tarik Saleh.

- Vi hoppas att detta ska ge honom upprättelse, säger Erik Gandini.

Bustos var en av Che Guevaras närmaste män. 1967 greps han av boliviansk militär tillsammans med den världskände franske författaren Régis Debray.

Lever utfryst i Malmö

Régis Debrays vittnesmål stämplade Ciro Bustos som förrädare, den som avslöjade Che Guevara närvaro i Bolivia. Ett avslöjande som ledde till att Che Guevaras avrättades.

Flera ansedda biografier hävdar att Ciro Bustos berättade allt och på eget initiativ tecknade porträtt av gerillakämparna.

Både Régis Debray och Ciro Bustos dömdes till 30 års fängelse men släpptes efter tre år. Debray kom ut som en hyllad hjälte, Bustos glömdes bort, tvingades fly militärjuntan i Argentina och hamnade i Malmö.

Stämplad som förrädare och utfryst av det latinamerikanska kollektivet lever han i ensamhet. Nu väljer han att bryta tystnaden.

- Då min riktiga identitet avslöjades efter 20 dagars förhör ville förhörsledaren Quintanilla skjuta mig. Sedan sa han: "Du får en sista chans. Om du nu är Ciro Bustos, konstnär från Argentina, bevisa det då, teckna gerillamännen", säger han.

Men Bustos tecknade bara de gerillamän som redan var kända till utseendet. Dessutom la han till två figurer, "Andres" och "Ruthman", som inte fanns i verkligheten, för att skydda det nätverk i Argentina som han hade byggt upp åt Che Guevara.

"Min teckning har räddat många"

- Under alla dessa år med militärjuntan i Argentina har inte en enda ur mitt nätverk gripits på grund av vad jag sagt. Teckningen av "Ruthman" har räddat livet på hundratals människor, säger Ciro Bustos.

Samtliga trovärdiga källor utom Régis Debray stödjer Bustos påståenden.

General Gary Prado, som grep Che Guevara, har läst de hemligstämplade förhörsprotokollen från 1967. Enligt honom har det alltid varit helt klart att Régis Debray redan från början avslöjade Che Guevaras närvaro i Bolivia.

Forne CIA-agenten Felix I Rodriguez var också med i djungeln 1967. Även han bekräftar Ciro Bustos uppgifter.

Régis Debray vill inte kommentera de nya uppgifterna.

Olle Castelius

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter