Svensk innekrog hemlig IRA-bas

Publicerad:
Uppdaterad:

Många kända terrorgrupper gömmer sig i landet

En populär restaurang i Stockholm pekas ut som svensk bas för den nordirländska befrielsearmén IRA.

I kretsen kring restaurangen finns en man som dömts för polismord i Nordirland.

HAR KOSTAT MÅNGA LIVET Nordirländska IRA:s historia är blodig - här ovan från 1996 då flera bombattentat skakade London. Terroristernas svenska bas är en känd restaurang i centrala Stockholm.
HAR KOSTAT MÅNGA LIVET Nordirländska IRA:s historia är blodig - här ovan från 1996 då flera bombattentat skakade London. Terroristernas svenska bas är en känd restaurang i centrala Stockholm.

Säpochef: Många kända terrorgrupper gömmer sig i landet

Restaurangen ligger på en attraktiv adress och är mycket välbesökt. För en längre tid sedan fick Säpo uppgifter om att dess ägare hade starka kopplingar till IRA.

Det uppger poliskällor med insyn i ärendet för Aftonbladet.

Restaurangen beskrivs som rörelsens fäste i Sverige. Krogverksamheten skulle enligt tipset vara en tänkbar metod att skaffa pengar till den väpnade kampen. Vidare ska en man i ägarens bekantskapskrets ha mördat en polisman på Nordirland.

Kartläggs av Säpo

Säpo uppges ha gjort vissa undersökningar med anledning av tipset. Margareta Linderoth, chef för Säpos enhet för kontraterrorism, kan dock inte bekräfta uppgifterna.

- Vi känner inte till det här, säger hon.

Att terrorister tar sin tillflykt till Sverige är däremot inget ovanligt. I Sverige finns tusentals anhängare till kända terrorgrupper. Numera talar Säpo hellre om lösa, föränderliga nätverk än fasta organisationer.

- De flesta av de internationellt kända terrororganisationerna finns representerade i Sverige, från enstaka sympatisörer till grupper, säger Margareta Linderoth.

Säpo kartlägger individerna, undersöker deras aktiviteter och försöker krossa nätverken genom att få personerna att lämna landet.

Terroristerna och dess sympatisörer är i regel män som har invandrat till Sverige och bor i storstäderna.

- Många kommer hit helt enkelt för att de är flyktingar, säger Margareta Linderoth.

Affärsrörelse ger möjligheter

Det förekommer att terrorister bildar egna företag i Sverige, till exempel butiker, kaféer och restauranger. Den IRA-anstrukna restaurangen i Stockholm är ett typiskt exempel.

- Dels tjänar man pengar, dels ger verksamheten möjligheten att som affärsman resa ut i världen och träffa likasinnade.

Misstankar finns att intäkter slussas vidare till terrorrörelserna. Enligt Säpo finansieras den internationella terrorismen också genom brott.

Stölder, bedrägerier och passförfalskning förekommer, men även grova brott som knarkhandel.

Jobbar med propaganda

I Sverige arbetar terroristerna och deras sympatisörer främst med att sprida propaganda, samla ekonomiska medel, värva åsiktsfränder och spionera på meningsmotståndare.

- Allmänhetens bild av en terrorist som den som placerar ut bomberna stämmer inte, säger Margareta Linderoth.

Här är några av de terroristorganisationer som finns i Sverige

Andreas Harne

Publicerad: