Boende i Ljungdalen: ”Det är farligt att ge sig ut nu”

NYHETER

Stormen Cora har dragit in över Sverige. Vid Ljungdalsfjället i Härjedalen blåser det upp emot 30 meter per sekund och vindstyrkan väntas öka ytterligare under kvällen.

– Det blåser kraftigt här nu, det är farligt att ge sig ut, säger Britt Ellénius som arbetar på turistbyrån i Ljungdalen.

Stormen Cora har slagit till ordentligt i södra Norrland. SMHI har utfärdat en klass 2-varning i Jämtlands län och i Västernorrland. Ovädret väntas nu hålla i sig längre under söndagen än vad som tidigare förutspåtts.

I Ljungdalen i Nordvästra Härjedalen har Cora redan gjort flera hem strömlösa. Boende i området har laddat upp med varma filtar, batterier till radion, levande ljus och mat som går att laga på trangiakök.

– Vi har tappat upp ordentligt med vatten. Har man inte vatten blir det jobbigt. Då får man smälta snö och koka på vedspisen, säger Britt Ellénius.

De kraftiga vindarna i kombination med stora mängder lössnö gör att sikten är dålig och vägarna hålls stängda. Britt Elleniús gav sig under eftermiddagen ut men kommer nu att hålla sig inomhus.

– Det är farligt att ge sig ut, man ser inte vad som är upp och ner. Du kan gå vilse även om du befinner dig 50 meter från ditt hem, säger Britt Elleniús.

Lavinfaran i södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen är höjd till en fyra på den femgradiga skalan. Trots varningarna för det kraftiga ovädret känner Britt ingen oro.

– Bara du respekterar de här krafterna och inte utmanar ödet så tror jag inte att det är någon fara.

Enligt SMHI:s senaste uppskattning kan Cora dröja sig kvar längre under söndagen än vad man först trodde.

– Jämfört med prognosen i går kväll kan den dröja sig kvar lite längre inpå kvällen, även i fjällen, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg.

Flera tåg har ställts in och allmänheten uppmanas att låta bilen stå.  I Jämtland har väg 336, 322 och 653 stängts för trafik.

Mycket hård vind väntas även i Dalafjällen, Gävleborg och Västerbottens län. För de områdena, liksom norra Lapplandsfjällen, har SMHI utfärdat klass 1-varningar.

Cora väntas dra vidare över Bottenhavet senare på söndagen.

Så mycket blåser det – lär dig gränserna 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder