Nus är Sveriges bästa sjukhus – igen

Foto: Annakarin Drugge
Norrlands universitetssjukhus i Umeå har för tredje gången utnämnts till Sveriges bästa universitetssjukhus. Arkivbild.
NYHETER

Sveriges bästa universitetssjukhus ligger för andra året i rad i Umeå.

Tillsammans med Västerviks sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus kniper Norrlands universitetssjukhus (Nus) förstaplatserna när Dagens Medicin för sjätte året korar Sveriges bästa sjukhus.

Det är tredje gången totalt och andra året i rad som Norrlands universitetssjukhus seglar upp som vinnaren.

– Det känns helt fantastiskt att höra. Jag blir överväldigad och lite rörd. Många medarbetares insatser ligger bakom detta, på alla tre sjukhus i länet, säger Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting till Dagens Medicin efter att ha fått besked om vinsten.

– Jag har funderat på om vi skulle kunna klara förstaplatsen i år också men trodde nog att det skulle bli tufft. Med en liknelse från idrotten så är det svårt att ligga på topp, fortsätter hon.

I klassen mellanstora sjukhus (med förlossning) hamnar även Västerviks sjukhus på förstaplatsen för andra året i rad. Sjukhuset, som dessutom stärkt sin placering jämfört med året innan får toppvärden när det kommer till tillgänglighet, överbeläggningar, trycksår, njursvikt och stroke, enligt tidningen. Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har tagit sig från en tredjeplats till en förstaplats i kategorin bästa mindre sjukhus.

Sveriges bästa sjukhus har utsetts efter att över 8 000 uppgifter från bland annat kvalitetsregister samlats in. Allra tyngst väger medicinsk kvalitet, men även hur sjukhusen klarar överbeläggningar, väntetider på akuten och hur personalens rutiner följs.

Lär dig göra hjärt-lungräddning på rätt sätt 01:54