Över 30 döda i attack mot hotell i Kabul

avGustaf Tronarp, Josefin Silverberg, Mikaela Somnell, Sebastian Laneby

1 av 3

Beväpnade män stormade ett lyxhotell i Kabul – och tog både gäster och personal som gisslan.

Angreppet pågick i flera timmar. Först tidigt på söndagsmorgonen kom beskedet att säkerhetsstyrkor hade situationen under kontroll.

Minst 30 personer dödades i attacken, enligt Reuters som hänvisar till afghanska säkerhetskällor.

Tre angripare gick till attack mot Hotel Intercontinental i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagskvällen.

Gärningsmännen uppges ha varit beväpnade med automatvapen. De ska ha stormat in på hotellet genom ett kök och folk flydde när kulorna började vina åt alla håll, uppger hotellchefen Ahmad Haris Nayab för Reuters.

– De skjuter mot gäster, sa en anställd inom den afghaniska agentverksamheten till AFP.

Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS
Människor flyr genom att klättra ut med hjälp av lakan.

Gömde sig på rummen

Angriparna tog både gäster och personal som gisslan. Säkerhetskällor uppger för AFP att gäster gömde sig inne på hotellrummen. Flera personer ska också ha flytt från hotellet genom att använda lakan för att klättra ner från fönstren.

– Jag vädjar till säkerhetsstyrkorna att rädda oss så snart de kan innan de hittar och dödar oss, sa en gäst.

Trion sägs också ha förfogat över ett stort antal handgranater. När säkerhetsstyrkorna kom till platsen utbröt eldstrid mellan dem och attentatsmännen.

Det ska också ha brunnit på det fjärde våningsplanet på lyxhotellet och brandkår kallades dit för att bekämpa elden. Flera explosioner hördes också från byggnaden under natten.

Foto: Rahmat Gul / AP

Många döda

Angreppet pågick i omkring tolv timmar. Först vid 06.30-tiden på söndagsmorgonen, svensk tid, kom beskedet att attacken var över.

Afghanska myndigheter uppger att över 30 personer, däribland de tre gärningsmännen, dödades. Ytterligare åtta ska ha skadats.

En stor del av de döda är utländska medborgare, enligt Afghanistans inrikesdepartement. Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen. Inga svenskar ska ha befunnit sig på hotellet när angriparna slog till.

– Vi har kontakt med ambassaden på plats som följer händelserna. I nuläget finns det ingenting som tyder på att svenska medborgare ska vara drabbade, säger Christina Berglund vid pressjouren.

Riktade in sig på utlänningar

Männen verkar ha riktat in sig på att döda utlänningar.

"Var är utlänningarna, skrek en av angriparna efter att jag sagt att jag är afghan och de skonat mig", berättar ett vittne som var på en av Hotel Intercontinentals restauranger för BBC.

Av de trettio offren var minst sex ukrainska medborgare, enligt Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin.

En tysk, en grekisk och en kazakisk medborgare har också identifierats.

USA varnade för attacker

Hotel Intercontinental är ett av Kabuls två lyxhotell. Bröllop, konferenser och politiska möten hålls ofta i lokalerna. Under lördagen ägde ett möte om afghanska och kinesiska relationer rum i hotellet.

Angreppet inträffade bara dagar efter att USA:s ambassad i Kabul varnat för potentiella angrepp mot hotell i staden.

”Vi är medvetna om rapporter att extremistgrupper kan planera en attack mot hotell i Kabul”, skrev ambassaden i en offentlig säkerhetsvarning som publicerades i torsdags, skriver BBC.

Även i juni 2011 attackerades Hotel Intercontinental. Då dog 21 personer, inklusive 10 civila i en självmordsattack, som talibanrörelsen sa sig ligga bakom.

Talibanerna har tagit på sig även lördagens dåd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul