Här är Trumps uppmärksammande uttalanden – i sociala medier

Foto: TT/Skärmdump
Trump har kommit med en hel del uppmärksammade uttalanden under året som gått.
NYHETER

På Twitter kommunicerar Donald Trump direkt med omvärlden – på ett helt annat sätt än sina företrädare.

”Covfefe”, ”fake news” och gliringar mot Kim Jong-Un – här är några av de mest uppmärksammade twitter-inläggen under Trumps första år vid makten.

1. I våras twittrade Trump ett ord som gjorde folk förbryllade – troligtvis rörde det sig om en felstavning.

”Trots den konstanta negativa press covfefe” stod det på presidentens Twitterkonto. Sedan, inget mer.

Hans tweet fick människor runt om i världen att göra humoristiska tolkningar av vad ”covfefe” kan betyda under hashtaggen #covfefe. En del hade mer seriösa förslag. Kanske menade han ”coverage” med syftning på mediebevakningen som han ofta kritiserar.

Tweeten fick ligga kvar i sex timmar innan den togs bort. Och Trump twittrade igen – med en gliring till sin egen tweet.

Vem kan lista ut den egentliga meningen av ”covfefe” ??? Lycka till!

Foto: Skärmdump

2. Under ett kampanjmöte i Florida i februari förra året kom president Trump med ett märkligt påstående om Sverige när han kritiserade domstolen som stoppat hans order om inreseförbud.

– Vi måste hålla vårt land säkert. Titta vad som hänt i Tyskland. Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? sa han.

Detta fick folk att undra vilken händelse han syftade på. Han själv twittrade att det handlade om ett inslag han sett på Fox News – ett inslag som blivit hårt kritiserat sina faktafel och insunationer.

Flera gick ut och hånade presidenten för hans uttalande – bland annat svenska och utländska kändisar. ”Ja, jag åt en dålig räka. Kan vara det mr Trump gjorde en stor sak av? Ganska överraskad över hur bekymrad presidenten blev”, skrev författaren Camilla Läckberg på sin twitter.

3. Trump är inte känd för att ha klimatet som sin hjärtefråga. Han har bland annat kallat klimatförändringarna för en ”kinesisk bluff” med syfte att slå ut amerikansk tillverkningsindustri. I vintras när kylan höll USA i ett hårt grepp twittrade han en önskan om klimatförändringar – vilket fick flera att höja på ögonbrynen.

I öst kan det bli det kallaste nyåret som uppmätts. Kanske kunde vi ha nytta av lite av den där gamla goda globala uppvärmningen som vårt land, men inga andra länder, skulle betala biljoner dollar för att skydda sig emot. Klä er varmt!

4. Under året har Trump flera gånger gått till attack mot stora amerikanska medier och anklagat dessa för att sprida ”fake news”. En av hans hackkycklingar är CNN och i juli förra året delade han ett filmklipp som fick många att häpna. I en filmen går Donald Trump till attack mot en man som har en CNN-logga över ansiktet. Presidenten brottar ner honom på marken och låtsas utdela flera slag. Klippet avslutas med att visa upp en logga i tv-kanalens typsnitt, där det står ”FNN: Fraud News Network”.

CNN:s kommunikationsavdelning skrev som svar att ”det är en sorglig dag när USA:s president uppmanar till våld mot reportrar”.

5. I ett nyårstal sa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att hela USA är inom räckhåll för landets kärnvapen och att "avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord". Det fick Trump att reagera – och han uttalade sig i favoritkanalen Twitter.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sade just att 'avtryckarknappen alltid är på hans skrivbord'. Kan någon från hans utarmade och svältande regim vara snäll att informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mycket kraftfullare än hans, och min knapp funkar!”, skrev han i början på 2018.

Så tycker folket om Trumps twittrande 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Trumps USA