Henna kan ge cancer

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare vill stoppa henna-produkter

Det populära hårfärgningsmedlet henna kan ge cancer.

Experter i EU avråder nu från all användning av den urgamla nyttoväxten.

Svart henna är redan känd som farlig och tatueringar med ämnet har gett flera svenskar mycket svåra allergier.

Den skarpa cancervarningen om röd henna kommer från det i vanliga fall mycket försiktiga EU:s vetenskapliga råd för kosmetika.

Varningen gäller det ämne i plantan som ger den röda färgen.

Råttor har fått cancer i försök

Ämnet heter lawsonia och har i laboratorieförsök orsakat cancer på råttor och möss.

- Vi har fått ett utlåtande från den vetenskapliga kommittén. Men vi tänker inte vidta några åtgärder omedelbart, säger Gunnar Guzikowski, kemist inom kosmetikagruppen vid Läkemedelsverket.

- Det här är en vanlig produkt som använts av många under lång tid. Om det var farligt så skulle det ha märkts tidigare.

Larmet om färgämnet i den röda hennan kommer nu att utredas av svenska experter. Efter det gör Läkemedelsverket en bedömning av om det behövs någon form av restriktioner för hårprodukter på hyllan i affären.

Kan bli restriktioner

- Det kan bli ett förbud, men vanligare i den här typen av fall är att det blir någon form av restriktioner. Till exempel att hennafärg bara får hanteras professionellt av yrkesfolk.

Svart henna är dock redan känd för att vara direkt farlig. Den svarta henna som används för kroppstatueringar kan ge livslång allergi och kraftiga exem.

- Där vet man att det har hälsoeffekter. Det ska man inte alls utsätta sig för. Vi får in flera fall där svenskar drabbats och gick redan i våras ut med varningar, säger Gunnar Guzikowski.

Svart henna innehåller ett syntetiskt och kraftigt allergiframkallande färgämne kallat parafenylendiamid. Ämnet förstärker färgen och marknadsförs som en bättre typ av henna.

Inte förbjudet i Sverige

Svart henna är inte förbjudet i Sverige, men produkter måste förses med varningstext och får bara användas av yrkesfolk.

De flesta hennaprodukter för hårbehandling innehåller extrakt ur växten henna, inte det malda gröna pulver som blandas med vatten till en gröt.

I preparat med henna-extrakt är det inte alls säkert att färgämnet lawsonia finns med.

Men eftersom ämnet kan finnas i produkten utan att det deklareras så avråder experterna i EU ändå från all användning av hennaprodukter.

Caroline Olsson

Publicerad: