Hunden höll på att dö – när ägaren färgade pälsen lila

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

Ett djursjukhus i USA fick ta emot en hund vars päls färgats lila – med hårfärg ämnad för människor. Skadorna var så pass allvarliga att hunden kämpade för sitt liv – nu varnar djursjukhuset andra djurägare: ”Snälla, använd inte hårfärg på ditt husdjur”.

I ett inlägg på Facebook varnar ett djursjukhus i Florida djurägare för att använda hårfärg på djur – som är ämnade för människor. De är giftiga och kan orsaka inre och yttre skador hos djuren, vilket hunden Violet är ett levande exempel på.

För tre månader anlände hon, som är av hundrasen malteser, till djursjukhuset med synliga skador och lilafärgad päls.

Vilotes ögon var så svullna att hon inte kunde öppna dem. Hon haltade runt och hade ingen ork. Hon hade uppenbara brännskador – vi gav vätskor, smärtstillande och vi tvättade bort så mycket av den kemiska färgen vi kunde och lindade henne i bandage” skriver Pinellas county animal service i sitt Facebookinlägg.

Foto: Pinellas County Animal Service/Facebook

Huden föll av

Sen var det bara för dem att vänta och se om Violet skulle bli bättre eller inte. Och som tur var överlevde hon natten, vilket förvånade dem. Dagen efter var hon mer alert och tilldelade pussar – men de visste att hon var långt ifrån återställd. När de rakade av hennes päls upptäckte de att hennes hud var mer skadad än de anat.

Till vår stora skräck såg vi att hennes hud föll av när vi rakade henne, det var tur att Violet var nedsövd. Det var så mycket värre än vi hade trott – hur skulle hon kunna överleva?"

Men det gjorde hon. Efter månader av medicinering och omfattande omsorg såg de äntligen framsteg.

Det började med små läten, och snart hittade hon sin röst. Hon började gå runt i korridorerna och ville hälsa på alla”.

Violets päls började att växa tillbaka, och hennes syn förbättrades. När de tog bort de sista bandagen pustade de ut – hon var sig själv igen, nästan. Hon kommer alltid att se lite annorlunda ut.

Nu bor hon hos en ny ägare och mår bra igen. Djursjukhuset valde att dela med sig av hennes historia för att varna andra djurägare. 

Medan du torkar tårarna kan du ta med dig en lärdom av hennes resa: Använd bara produkter som är till för djur – annars kan du riskera ditt husdjurs liv”, avslutar de sitt inlägg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN