Vaniljpriset stiger – glassen blir dyrare

Publicerad 2018-01-27

Priset på vanilj skjuter i höjden. En av de stora svenska leverantörerna, Kockens, slutar tills vidare helt att sälja varan.

Och det finns stor risk att vaniljglassen blir dyrare flera år framöver.

Orsaken till prisökningen är cyklonen Enawo som drog in över Madagaskar, en ö utanför Afrikas östkust, i mars förra året. Cyklonen slog ut 30 procent av vaniljodlingarna i landet som är världens största producent av vaniljstänger. Och det får konsekvenser.

– Just nu levererar vi ingen vanilj över huvud taget. Vi får inte tag på bra kvalitet längre, säger Johan Tornakull, vice vd på Kockens AB.

Priset på väg upp

Priset på vanilj hade redan innan cyklonen stigit dramatiskt, bland annat eftersom intressenter från till exempel lukt- och parfymindustrin köper vanilj som ännu inte hunnit mogna. Med ökade priser blir vaniljen så värdefull att flera odlare nu skyddar sina plantor med beväpnade vakter. Och efter cyklonen stiger priset ytterligare.

– Priserna har gått upp med flera hundra procent, säger Branka Veljovic, inköpare på Santa Maria.

Santa Maria har lager som gör att de kan fortsätta leverera vaniljstänger men måste nu upphandla vanilj inför framtiden, under nya förutsättningar.

Glassen blir dyrare

På glassproducenten Triumf Glass märks också effekterna.

– Vi måste bara ha vanilj. Det är en jätteviktig ingrediens för oss. Det är priserna som skjuter i höjden och det kommer att innebära att priserna till konsument kommer att öka, säger marknadschef Felix Müntzing.

Många kännare förutspår att de höga priserna kommer att bestå.

– Det kommer att vara tuffa tider på vaniljmarknaden de kommande åren, säger Craig Nielsen, på Nielsen Massey, ett världsledande vaniljföretag i USA till Financial Times.

Följ ämnen i artikeln