USA:s senat röstar om Kavanaugh

Senaten röstar om Brett Kavanaugh på lördagskvällen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Brett Kavanaugh. Arkivbild.

Turerna har varit många kring USA:s president Donald Trumps kontroversielle HD-domarkandidat Brett Kavanaugh.

Det mesta tyder nu på att den 53-årige ämbetsmannen röstas fram av senaten, sedan tidigare osäkra republikanska ledamöter tillkännagivit att de tänker lägga sin röst på Kavanaugh.

Den amerikanska senaten väntas rösta om Kavanaughs utnämning under lördagskvällen svensk tid. Omröstningen följer på flera veckors infekterad diskussion om den konservative ämbetsmannen, som anklagas för att ha begått sexuella övergrepp i sin ungdom.

De republikanska senatsledamöterna Jeff Flake och Susan Collins meddelade tidigare i veckan att de kommer att rösta ja till Kavanaugh som ny domare i USA:s mäktiga högsta domstol. Beskedet innebär sannolikt att Kavanaugh har senatsmajoriteten – 51 av 100 ledamöter – bakom sig. Skulle omröstningen ändå sluta lika har vicepresidenten Mike Pence utslagsrösten.

USA:s federala polis FBI har den senaste veckan genomfört en snabbutredning av anklagelserna mot Kavanaugh, som bland annat gör gällande att han ska ha försökt våldföra sig på Christine Blasey Ford, i dag psykologiprofessor i Kalifornien, på en fest i början av 1980-talet. Utredningen har inte offentliggjorts, men Republikanerna i senaten anser att ingenting i den bevisar Kavanaughs skuld.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA